Surfa Lugnt-medlemmen Com Hem har släppt en rapport om barn och ungas datorspelande och ger råd för hur föräldrar ska förhålla sig till barnens gaming-aktiviteter.

Nästan sju av tio barn i åldrarna 6–17 år spelar datorspel regelbundet, konstaterar Com Hem i sin rapport Com Hem-Kollen: Gaming, där man låtit Sifo ställa frågor till 1293 barnhushåll i Sverige. Varannan förälder i rapporten tycker att spelandet tar för mycket av barnens tid och sju av tio tycker att spelandet är dåligt för hälsan.

Måttligt=bra

Com Hem kommer dock med lugnande besked. Enligt undersökningen så ägnar sig de barn som spelar datorspel i måttlig mängd i högre grad åt någon form av spontan eller schemalagd idrott än de som inte spelar datorspel alls. Dessutom så visar rapporten att 88 procent av barnen som spelar måttligt trivs med livet, vilket kan jämföras med 78 procent för de barn som inte spelar alls.

Gräns vid 10 timmar/vecka

Att barn lägger relativt mycket tid på datorspelande behöver alltså inte vara dåligt men enligt rapporten finns en gräns vid 10 timmar per vecka. Mer tid än så och de negativa effekterna blir tydliga, till exempel att barnen upplever en sämre livskvalitet, bryr sig mindre om skolan och att det blir svårare att få kompisar.

Tips till föräldrar

Com Hem har följande tips till föräldrar med barn som spelar:

Engagera dig

Precis på samma sätt som föräldrar engagerar sig i barnens andra aktiviteter bör föräldrar engagera sig i vad barnen gör vid datorn eller läsplattan.

Utgå från fakta

Låt samtalen med barnen utgå ifrån fakta, och försök att undvika förutfattade meningar om datorspelande.

Sätt gränser

Gränser är bra. Enligt undersökningen är max 10 timmar i veckan en bra tumregel.

Prata om det

Är du osäker på vad som är rätt eller fel? Ta kontakt; med andra föräldrar eller vänner och bekanta och kolla vad deras uppfattning är.

Läs rapporten med mer fakta och tips till föräldrar.

05/04 2017

, ,