Tiktok – app med logo på telefon

TikTok är en mobilapp för att skapa och dela korta videos. Vanligast är att man läppsynkar/mimar och dansar till musik men det går att göra mycket annat – till exempel skapa komiska filmsnuttar eller musikvideos med sina husdjur.

Appen är väldigt populär. 57 procent av flickor och 44 procent av pojkar i åldern 9-12 år använder TikTok varje dag, enligt Statens medieråds undersökning Ungar och medier 2021. Den än ännu mer populär hos de lite äldre. 71 procent av flickor och 47 procent av pojkar i åldern 13-16 år använder TikTok varje dag, enligt samma undersökning. (Åldersgränsen för Tik Tok är 13 år.)

Funktioner

Man kan göra väldigt mycket i TikTok-appen – vilket gör den till ett utmärkt redskap för användarnas fantasi och kreativitet men för att ge några exempel så kan man:

  • Gilla andras videos
  • Kommentera andras videos
  • Sjunga duetter
  • Följa användare
  • Skicka meddelande
  • Livesända
  • Dela på Instagram, Facebook, Twitter osv.
  • och naturligtvis Skapa egna videos!
  • Man kan använda delar av andras videos i de egna klippen om man vill (och vice versa).

Skapa en TikTok-video

En video är max tre minuter lång men lång men kan vara kortare.  (När Tiktok-appen var ny fick en video bara vara 15 sekunder.) Du skapar en video genom att först välja musik (lämpligt om du vill läppsynka) eller först spela in videon och sedan lägga till ljud. Det finns både musik från kända artister och musik/ljud som andra användare lagt upp. Du kan också själv lägga till dina egna ljud eller låtar.

Det finns många effekter att använda: färgeffekter, emojis, animationer som öron, ögon, solglasögon, fjärilar i håret med mera. Vissa effekter lägger du till när videon spelas in medan vissa läggs på efteråt.

När du är klar kan du antingen publicera videon eller spara den som privat (du kan publicera en privat video senare om du vill).

Är TikTok lämplig för barn?

Först och främst är det viktigt att påpeka att appen har 13-årsgräns. Är man inte 13 år löper man risken att få sitt konto raderat. I praktiken är det dock många barn som är under åldersgränsen som använder TikTok. Med 13-årsgränsen följer risken att yngre barn hittar/ser innehåll som inte ämnat för dem, till exempel låttexter med svärord osv.

Videos granskas inte innan de läggs upp men det finns möjligheter att anmäla videos som man anser olämpliga. Dessutom sker ingen granskning av kommentarer, vilket kan leda till tråkigheter. Det finns dock möjligheter att rapportera användare som inte beter sig ok.

I slutändan är det du som förälder som avgör om ditt barn får använda TikTok. Det finns sätt att göra appen hyfsat säker men helt säker kan man inte vara. Oavsett vilken app eller tjänst det handlar om så gäller det som förälder att tala med barnet om risker och möjligheter med nätet och själv vara nyfiken och tillgänglig om barnet har frågor eller råkar ut för något. Läs våra åtta råd för föräldrar.

Säkerhetinställningar för Tikton

När man startar en nytt konto kan alla andra på Tiktok se kontot och de videos man publicerat, men det går att göra kontot ”privat” vilket innebär att ingen kan se dina videos såvida de inte valt att följa dig och du (eller i praktiken: ditt barn) har godkänt dem. Det går också att bestämma vilka som kan skicka kommentarer, göra duetter eller skicka meddelande till ditt barn.

Obs: Även om ditt konto är privat så är viss information synlig för andra användare, som till exempel användarnamn och namn, så tänk på vad du skriver i din beskrivning. Vi rekommenderar att man inte använder riktiga namn. Stäng gärna också av platsinformation i telefonens inställningar för att inte meddela andra var barnet befinner sig.

Video: Tiktoks inställningar för säkerhet och sekretess

Nu ska jag gå igenom inställningar för sekretess och säkerhet i TikTok. Observera att det här inte är en genomgång med rekommenderade inställningar, utan jag går bara igenom vilka inställningar som finns. Vi går in på konto och här kan vi se och ändra användarinformationen. Vi kan också lägga till eller ändra lösenord, vilket kan vara bra ibland. Du har möjlighet att inaktivera eller ta bort kontot också.Nu går vi in på sekretess, så här finns många inställningar. Du kan göra ditt konto privat, vilket innebär att bara de som du godkänner kan följa dig. Du kan också ändra aktivitetsstatus. Är den på så kan de som du följer se vad du gör, om du är aktiv eller inte, och tvärtom. Så finns det också ett antal inställningar här för att föreslå ditt konto för andra. Till exempel via telefonkontakter eller via Facebook. Här finns också platstjänster som man kan slå av och på. Har man dem på så påverkar det till exempel vilka annonser som visas.Nu är vi inne på inställningar för kommentarer och här finns ett antal inställningar som kan göras. Bland annat kan man se och ändra vilka som kan kommentera. Nu är det ställt till att alla kan kommentera på inläggen. Du kan också välja att filtrera kommentarer, vilket innebär att om du slår på det så måste du granska kommentaren innan de visas. Du kan också filtrera på nyckelord som du själv definierar. Här finns också möjlighet att filtrera på valda kommentarstyper. Här kan man ändra på olika sätt. Längst ner kan man granska de filtrerade kommentarerna om man valt att slå på filtrering.Här kan man definiera vem som kan omnämna en och tagga en.Du kan också bestämma vem som kan skicka direktmeddelande till dig. Vem kan använda funktionen duett som en ganska vanlig funktion. Det bestämmer du här. En annan populär funktion är sammanfoga eller stitch. Här bestämmer du vem som kan göra det med det här kontot.Ska det gå att ladda ner dina videos? Det kan du slå av och på där. Här kan du se vilka som kan se din lista med följare. På samma sätt kan man definiera vem som kan se vilka videos du gillat. Här kan man slå på historiken för vilka inlägg du tittat på och vilka följare som tittat på dina. Här finns även historik för profilvisningar. Här kan du se vilka som har tillgång till dig. Längst ner kan du kolla på listan med blockerade konton. Just nu finns det inga.Vi backar och går ut på säkerhet. Här kan du kolla vilka säkerhetsvarningar som du fått i kontot. Även kolla vilka enheter du inloggad på. Om du inloggade på flera telefoner till exempel. Och hantera vilka appar som har tillgång till TikTok. Och även slå på tvåstegsverifiering vilket jag rekommenderar för säkerhet.

 

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.

02/01 2023