Blogg Vardagen på nätet Om Surfa Lugnt

Upptäck vardagen på nätet
Nästan alla barn och unga lever idag en stor del av sitt sociala liv på internet. Och på fantastiskt många sätt är nätet en positiv plats för barn och unga att vistas på. Här kan de hålla kontakten med kompisar, nya som befintliga, söka information till skolarbeten, spela spel, se på film, lyssna på musik och upptäcka! Men på vissa platser där barn och unga vistas på nätet saknas vuxna som jobbar för barnens säkerhet. Och det är kanske den största skillnaden mellan den fysiska världen och den som finns på nätet.

Språket
Ett annat fenomen som sker via nätet är en språkutveckling. Konversationerna där är rappa och sker ofta mellan flera personer samtidigt. Då finns ingen tid att sitta och fila på meningsbyggnader och stavning, vilket med konservativa glasögon kan ses som mindre positivt. Men vad man då kanske inte tänker på är hur mycket mer unga skriver idag än innan internet fanns, på bloggar och communitys – något som i sig är mycket positivt.

Lär dig mer och tackla problemen lättare
Det kan ibland vara svårt som förälder att veta hur man på bästa sätt skyddar sitt barn från de fallgropar som finns på nätet och hur man diskuterar viktiga frågor, till exempel integritet. Lättast är kanske att ta till förbud, men det är förstås en väldigt kortsiktig lösning. För precis som i den fysiska verkligheten är kommunikation att föredra, och en vilja att lära sig mer om hur de ungas vardag ter sig. Då kan man dela en bild av tillvaron på nätet och föra en diskussion utifrån gemensamma referensramar. Det gör det också lättare att tackla eventuella problem.

Surfa Lugnt hoppas att du som förälder eller annan viktig vuxen i barns närhet ska kunna hitta information på vår sida som hjälper dig att kommunicera mer kring livet på nätet. Vi hoppas också, om du inte redan gör det, att du själv provar nätets sociala möjligheter. Du kan börja med att spana in vilka mötesplatser barn och unga hänger på!

 
Information om kakor / cookies