Sök bland våra frågor


Försvinner info från Tik tok och Instagram vid ominstallation?

Hej, min dotters mobil har börjat krångla, jag var på luren i en timme med support och enda lösning är att säkerhetskopiera innehåll och nollställa, sen lägga tillbaka allt. Hon vägrar pga Tik Tok, han jag pratat med var osäker hur det blir just med innehåll på Tik Tok..
Min fråga är kommer den komma tillbaks eller raderas den? Eller är det bara som vanligt att logga in så finns allt inne.. Det är många video inne :).
Samma sak med Instagram, hon har flera konton men kan inte lösenord, inlogad hela tiden just nu. Men den första fråga kändes mer viktigt. Hoppas på svar.
Mvh Slavica

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Vad som försvinner och vad som finns kvar beror på var det ligger. Är filmen/fotot uppladdat så att andra kan se den så kommer den att finnas kvar även efter ominstallation eftersom den inte ligger på telefonen. Det som finns som utkast/draft på telefonen kommer däremot att raderas och inte komma tillbaka.

Ni behöver också se till att hitta/återställa lösenorden innan ni raderar något. Annars kommer ni inte att kunna logga in igen.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Instagram tar mycket plats

Hej, jag undrar varför min instagram tar så mkt plats på min tel. Appen tar ca 9gb i utrymme. Jag har inte mkt bilder där, så vad är det som gör att den tar så mkt plats?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det är känt att Instagram ofta använder mycket lagringsutrymme. Tydligen är detta för cachen, mellanlagringen, men några detaljer känner jag inte till. Ett ofta förekommande tips är att radera appen och installera om. Mer information finns här.

Mvh

Jesper Hultqvist

Glömt användarnamn Tik Tok

Min dotter har ett konto på tik tok och har glömt sitt användarnamn . Hur får hon fram det ? Hon kommer ihåg lösenordet bara .
Mvh Lena

Se expertens svar

Hej!

Det är alltid svårt att svara på inloggningsfrågor eftersom det ofta finns många sätt att logga in. Tik Tok har ingen funktion för att påminna om användarnamn. Det går dock att logga in med e-post eller telefonnummer (istället för användarnamn) om hon registrerat något av dessa. Det går också att skapa konto via Facebook, Instagram etc. Om det var så hon skapade kontot bör hon kunna använda dessa tjänster för att logga in igen.

Lycka till!

Jesper Hultqvist

 

Bara se vänner på Tik Tok

Min dotter använder appen tiktok och jag är tudelad. Jag tycker den kreativa delen är jättebra, hon sitter inte och stirrar in i sin mobil utan är kreativ med musik och rörelser. Hon har ett privat konto, så bara hennes vänner kan se hennes klipp. Dock kan hon ju se allas klipp i flödet, vilket är den del jag inte tycker om. Där lägger ju folk ut vad som helst! Min fråga är om det finns någon inställning som gör att hon bara kan se sina vänner i flödet, precis som man gör på t ex Facebook?

Mvh Åsa

Se expertens svar

Hej Åsa!

Tack för din fråga!

Vi känner tyvärr inte till någon sådan inställning. Man verkar bara kunna begränsa vem som ser de videos man själv lägger upp och inte vilka man själv kan se.

Mvh

Jesper Hultqvist

Fakturor från TikTok?

Hej,
Har bekanta som fått fakturor på Tiktok mellan 800 kr-4000 kr utan att man har fått godkänna något köp. Varken på själva appen eller på BankID. Barnen vet inte heller varför. Någon hade tittat på en live-video men det stod inte något om att det skulle kosta. Är det ok för denna app? Låter märkligt tycker jag!

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Ja, det låter lite märkligt men det går att göra av med pengar på Tik Tok. I appen kan man köpa så kallade ”coins” som man kan använda för att skicka virtuella gåvor till användare. Coins köps via App Store (iPhone) och Google Play (Android) och i den köpprocessen kan ett lösenord eller liknande krävas. Det beror på vilka inställningar som är gjorda.

Kan det handla om sådana köp? TikTok har en del information om detta i sin policy för virtuella föremål.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Hur kollar man om Facebook eller Messenger är hackat?

Hej!
Jag undrar om man kan kolla om någon har hackat in sig på min Facebooksida och Messenger?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det finns några sätt att kolla om man fått sitt Facebookkonto hackat (Messenger är ju en del av Facebook och använder samma konto):

  • Logga in i Facebook och gå till Inställningar och välj sedan Säkerhet och inloggningar. Kolla under rubriken ”Här är du inloggad”. Känner du inte till staden eller datorn/telefonen som är inloggad så är risken att du är hackad. Logga då ut de datorer/telefoner som du inte känner igen.
  • Ditt namn, födelsedag, e-post eller lösenord har ändrats.
  • Någon som inte är du har skickat vänförfrågningar från ditt konto.
  • Någon som inte är du har skickat meddelanden från ditt konto.
  • Någon som inte är du har gjort inlägg i ditt namn.

Byt lösenord

Misstänker du att ditt konto är hackat ska du genast byta lösenord. Du gör detta under Inställningar/Säkerhet och inloggningar/Byt lösenord.

Jag rekommenderar också alla att slå på ”tvåfaktorsautentisering”. Det innebär att Facebook ber om en säkerhetskod om de upptäcker en inloggning från en ovanlig enhet. Du aktiverar tvåfaktorsautentisering under Inställningar/Säkerhet och inloggningar/Använd tvåfaktorsautentisering.

Jag hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Hur mycket spelande är ok?

Hej!
Har en son på 13 år som helst av allt vill spela dataspel all vaken tid när han är skolledig. Han har fina betyg och gillar skolan, men fritiden spenderas helst framför datorn. Han spelar helst uppkopplad med sina vänner så de sitter och pratar och har kul ihop. Han har ingen större lust till fysisk aktivitet men är tvingad att välja en, och det går han med på. Hur mycket spelande är okey? Ska man diskutera med honom angående tid man tycker är okey är ska jag helt enkelt bestämma själv och att han får finna sig i det? Har svårt att erbjuda alternativaktivitet som han vill göra. Blir tjafs och bråk varenda gång. Detta har blivit en het-potatis i familjen då man tycker att han är osocial med oss övriga.
Med vänlig hälsning Johanna

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Min spontana reaktion när jag läser ditt mail är att din son har hittat ett intresse som han verkligen brinner för. För honom är det en social aktivitet där han träffar vänner, och livet vid sidan av spelen fungerar bra, till exempel skolan som du nämner. Han har inte lust med fysisk aktivitet men går ändå med på det – bra tycker jag eftersom det är viktigt att röra på sig.

Jag tänker att en ingång kan vara att du ber honom att berätta mer om livet i spelen (om ni inte redan pratat om det förstås), vad som är det bästa och roligaste, och det som är mindre rolig eller stressande. Istället för att prata om att INTE spela, prata om att det behövs balans mellan vila och aktivitet och att det ena inte utesluter det andra.

När det gäller att vara osocial med familjen så är det en balansgång när man är tonåring. Ett förslag är att prata mer utifrån att ni som familj vill umgås med honom, och att ni saknar honom när han inte är med – än att det är just spelet som är problemet. Du kan också fråga om det finns något spel han tror att ni andra skulle tycka var roligt, och något ni kanske kunde spela tillsammans? Ibland lägger vi in en negativ värdering i datorspel som vi inte skulle lägga in i om samma tid ägnades åt en annan hobby som fotboll eller musik.

När det gäller hur mycket tid som kan läggas på spel kontra andra aktiviteter är det väldigt individuellt. Hur mår just din son i den situation som han är i nu? Jag tycker absolut att du kan bjuda in till en diskussion kring tid med honom, och också lyssna in hans åsikter och tankar kring det hela.

Vänliga hälsningar

Helena Meyer

Ta bort följare från Instagram utan att blockera

Hej!
Hur tar jag bort följare på Instagram? Jag har (Android).På Istamgram och facebook hjälp står det att man ska klicka på ”följare” och sedan välja den person man vill ta bort och sedan klicka med 3 prickar bredvid den man vill ta bort. Problemet är att det inte syns tre prickar bredvid följaren och klickar man fram till följarens profil finns bara alternativet ”blockera”. jag villt a bort följare utan att blockera.
tacksam för svar
mvh
Jim

Se expertens svar

Hej Jim!

Tack för din fråga! Du kan bara ta bort följare utan att blockera dem om ditt konto är inställt på privat. Läs mer på Instagrams hjälpsidor.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Instagram kräver foto med kod

Hej!
Vaknade imorse och insåg att mitt instagramkonto blivit inaktiverat på grund av att jag brutit mot reglerna, men när jag läser deras regler kan jag inte förstå på vilken grund det blev inaktiverat. Därför kontaktade jag dem via ett formulär på deras hemsida och fick sedan ett mejl från Facebook där det står att de vill ha ett foto på mig när jag håller upp en kod som de skickade med och annars kan de inte hjälpa mig. Brukar de göra så? Vad händer med bilden? Vad är syftet? Tack för svar!

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Jag kan tyvärr inte svara på hur vanligt det är att Facebook/Instagram gör så, men en Googlesökning på ”photo with code facebook” visar att det inte verkar helt ovanligt. Jag gissar att syftet är att få bevis på att just du är du.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Hur ofta man byta lösenord i TikTok?

Hej! Jag undrar hur ofta man kan byta lösen på sitt tiktok konto?

Se expertens svar

Hej!

Vi känner inte till att det finns någon gräns. Du bör alltså kunna byta lösenord så ofta du vill.

Mvh

Jesper Hultqvist

Försvinner Instagrammeddelanden när kontot raderas?

Jag undrar om skickade meddelanden på Instagram försvinner när jag raderat mitt konto? mvh Kamilla

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Din fråga är inte helt lätt att ge ett säkert svar på. Instagram skriver så här på sina supportsidor om vad som händer när man raderar sitt konto ”När du tar bort ditt konto så försvinner dina foton, videoklipp, kommentarer, gilla-markeringar och följare permanent.”  Observera att det inte står något om meddelanden. Den meningen i kombination med detta svar jag hittade på Quora får mig att tro att svaret är nej, dina meddelanden försvinner inte. Däremot står det inte längre vem som skickat dem. Men, som sagt, helt säker är jag inte.

Hoppas svaret gav någon hjälp.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Hur avbryter man sitt Kik-konto?

Hej! Jag vill avbryta mitt kik konto hos er, vill ej vara kvar, men vet ej hur man gör, var snäll och hjälp mig att avbryta mitt konto.
Tack på förhand

Mari

Se expertens svar

Hej Mari,

Vi är inte Kik, men på deras hemsida finns hjälp att få om hur man avaktiverar sitt konto, både tillfälligt och permanent.

Lycka till!
Hälsningar Jesper

Elza Dunkels

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet och har forskat om unga och nätet i 20 år Hon är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden och har skrivit ett flertal böcker. 

Jesper Hultqvist

Jesper är idag bland annat webbansvarig på Surfa Lugnt, och har lång erfarenhet av att informera om internetsäkerhet så att även oinsatta förstår.

Helena Meyer

Helena har en bakgrund från Fryshuset och Föreningen Tilia, och arbetar idag som utbildare på stiftelsen Friends som förebygger mobbning och diskriminering. Helena föreläser också om ungas internetanvändning.

Johnny Lindqvist

Har arbetat för b.la. Friends, Statens medieråd, MUCF, skrivit böcker om unga och nätet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Ängla Eklund

Driver organisationen Institutet för Juridik och Internet och är IT-jurist på Advokatfirman Delphi. Ängla är expert på frågor som rör juridik på internet.

Supporters