Bildappen Instagram är väldigt populär bland unga i dag och som vuxen är det inte alltid lätt att hänga med i teknikutvecklingen. Därför har Surfa Lugnt och Instagram tillsammans tagit fram en kort vägledning till Instagram för vuxna.
Instagram_logotyp_100

Läs råden i sin helhet (pdf, öppnas i nytt fönster).

Här är några av de råd vi vill förmedla:

  • Respektera andra människors privatliv. Om det finns någon annan med i ett foto som ditt barn vill publicera bör barnet först kontrollera med personen att det är ok att fotot delas eller taggas.
  • Tänk på att det som delas representerar personen som delar det. Material som publiceras på internet kan fortsätta att följa en person under lång tid framöver, eftersom innehåll som läggs upp på nätet i stort sett är omöjligt att ta tillbaka.
  • Använd ett starkt lösenord som inte delas med någon. Lär dig mer om starka lösenord på DinSäkerhet.se.
  • Prata med ditt barn (och andra vuxna) Något av det viktigaste du kan göra som vuxen är att ha som vana att tala med din barn om vad som händer på internet och hur man ska göra om något otrevligt händer. (Tala gärna också med andra vuxna i barnets närhet så att håller varandra informerade om vad barnet gör på och upplever internet.)
  • Anmäl alltid. Om något otrevligt händer ditt barn på nätet så anmäl alltid det. Hjälp ditt barn med göra anmälan. Du kan också polisanmäla händelsen.

Instagramråden i sin helhet (pdf, öppnas i nytt fönster).

Våra råd om hur man delar information på nätet på ett respektfullt sätt.

Våra råd om ungas vardag på nätet och hur du som vuxen kan bli mer delaktig.

01/09 2015