Fråga:

Hej!
Har en son på 13 år som helst av allt vill spela dataspel all vaken tid när han är skolledig. Han har fina betyg och gillar skolan, men fritiden spenderas helst framför datorn. Han spelar helst uppkopplad med sina vänner så de sitter och pratar och har kul ihop. Han har ingen större lust till fysisk aktivitet men är tvingad att välja en, och det går han med på. Hur mycket spelande är okey? Ska man diskutera med honom angående tid man tycker är okey är ska jag helt enkelt bestämma själv och att han får finna sig i det? Har svårt att erbjuda alternativaktivitet som han vill göra. Blir tjafs och bråk varenda gång. Detta har blivit en het-potatis i familjen då man tycker att han är osocial med oss övriga.
Med vänlig hälsning Johanna


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Min spontana reaktion när jag läser ditt mail är att din son har hittat ett intresse som han verkligen brinner för. För honom är det en social aktivitet där han träffar vänner, och livet vid sidan av spelen fungerar bra, till exempel skolan som du nämner. Han har inte lust med fysisk aktivitet men går ändå med på det – bra tycker jag eftersom det är viktigt att röra på sig.

Jag tänker att en ingång kan vara att du ber honom att berätta mer om livet i spelen (om ni inte redan pratat om det förstås), vad som är det bästa och roligaste, och det som är mindre rolig eller stressande. Istället för att prata om att INTE spela, prata om att det behövs balans mellan vila och aktivitet och att det ena inte utesluter det andra.

När det gäller att vara osocial med familjen så är det en balansgång när man är tonåring. Ett förslag är att prata mer utifrån att ni som familj vill umgås med honom, och att ni saknar honom när han inte är med – än att det är just spelet som är problemet. Du kan också fråga om det finns något spel han tror att ni andra skulle tycka var roligt, och något ni kanske kunde spela tillsammans? Ibland lägger vi in en negativ värdering i datorspel som vi inte skulle lägga in i om samma tid ägnades åt en annan hobby som fotboll eller musik.

När det gäller hur mycket tid som kan läggas på spel kontra andra aktiviteter är det väldigt individuellt. Hur mår just din son i den situation som han är i nu? Jag tycker absolut att du kan bjuda in till en diskussion kring tid med honom, och också lyssna in hans åsikter och tankar kring det hela.

Vänliga hälsningar

Helena Meyer

28/06 2019