Som den fanatiska bokmal jag är, och har varit sedan jag lärde mig läsa, kom begreppet fanfiction och allt det innebär mycket välkommet till mig för drygt två och ett halvt år sedan när jag bytte skola. För er som inte vet; fanfictions är fortsättningar, alternativa händelser, eller allmänt en historia som utspelar sig i en annan författares värld, med en annan författares karaktärer.

Till en början höll jag mig till att leta efter ny fanfiction, eller fanfics som det ofta kallas, där jag kände mig hemmastadd. Mina två Harry Potter nördiga kompisars fanfics läste jag och även de som gick att hitta på Kpwebben under forumet Noveller. De flesta var någorlunda lika varandra, men jag trivdes i denna mindre värld, där jag, som sagt, kände mig hemmastadd.  Dessutom var de på svenska och trots att jag läst några böcker på engelska så var det svårt, jag var trots allt inte mer än tolv.

Nåväl, i höstas, efter att vid något ynka tillfälle läst en novell där, skapade jag en användare på den internationella hemsidan Fanfiction.net – Unleash your imagination, för att kunna skriva en review på en engelsk Harry Potter fanfic jag läst. Min review skrevs på något knagglig engelska, där jag avslutade med att ursäkta mig, men engelska var mitt andraspråk. Författaren, en amerikansk tjej i tjugoårsåldern, svarade mig att det inte spelade någon roll, och försäkrade att jag var bättre på engelska än hon på svenska.

Jag hade hittat hem. Hela höstlovet ägnade jag åt att sluka noveller, alla engelska, och oj, vad det var härligt! Jag tror att de flesta bokmalar får en särskild känsla när man läst färdigt en av de där guldpärlorna till böcker, när det känns som man fortfarande sitter fast i bokens värld trots att boken är slut. Aldrig mer! Framförallt Harry Potter kan du hitta nästan oändligt material om, om man vet precis var man ska leta.

För tillfället är jag helt inkörd i Narnia fanfics, faktiskt sitter jag och en sådan just nu. Jag har lagt upp min första one-shot (en berättelse på ett kapitel, som en novell) på svenska (Harry Potter) och är mitt uppe i skrivandet av min första (!) fanfic på engelska (Alex Rider av Anthony Horowitz), som jag på tre kapitel fått 27 reviews på, från folk bland annat ifrån Sydafrika, Tyskland och USA. Jag spånar dessutom på en Narnia idé, men den är långt ifrån påbörjad ännu.

Förutom det faktum att jag älskar känslan av att utforska alla dessa världar ytterligare så förbättrar fanfic.net min engelska något otroligt! Det känns ganska fantastiskt att göra vad jag gjorde häromdagen, sitta i en tvåstolslift i Österrike och lyckas prata flytande engelska med sexåriga Maria från England. Jag har fanfic att tacka för det och det är jag otroligt tacksam för!

Fanfiction.net är mitt andra hem, det enda jag gör på min mobils internet och den plats jag har mitt engelskabetyg och min stigande kreativitet att tacka för. Riskera att bli beroende, men prova att besöka den, för du kommer, om du är en riktig bokmal, inte kunna komma undan.

Nej, nu drar jag mig iväg till Narnia, där Edmund Pevensie väntar!

Cheers,
Anna /tonårspanelen

27/02 2011