Fråga:
Hej,
Jag är en förälder tll 2 döttrar, 10 och 13. Jag jobbar själv med IT sedan 15 år. Trots mina egna kunskaper om IT, säkerhet, hot, virus och skydd mot dem så har jag ett problem jag som förälder har svårt att tackla.Min äldsta dotter har sedan ett antal år använt Internet och MSN. Hon har senaste året börjat använda en webcam och i sin senaste dator har en an sådan inbyggd (laptop).

Igår (julafton) kom vi föräldrar på hennes chatt med att hennes ”pojkvän 15 år” med att fråga henne om hon (min dotter) kunde visa tuttarna för honom.Jag blir arg och säger ifrån och ifrågasätter hennes beteende samt dem hon chattar med.

Hennes reaktion och beteende är ett försvarställningstagande med gap och skrik där hon anser att hennes dator är hennes, den får ingen röra, hon har rätt till ett privatliv, det har ingen med att göra, jag som hennes pappa hatar henne, jag lägger mig i, gör allt för att förstöra hennes liv mm. Jag personligen ser ju riskerna med webca och en felaktigt tagen bild eller livefeed som tas skärmdumpar på, på andra sidan chatten. En bild eller feed som kan spridas via msn, facebook (andra forums) mail etc etc.

Jag har dock svårigheter att förklara det för min dotter. Jag vet framför allt inte hur jag skall hantera det 15 åriga barnet på andra sidan, som ställer frågorna om att hon skall visa det ena eller det andra via webcam.

Hur skall jag tackla mitt problem med webcam, attityder och beteenden och hur långt skall jag gå för att bibehålla kontrollen? hur långt skall jag gå för att sätta gränser och hur långt skall jag låta barnets reaktioner gå i kränkningar och beteenden mot mig som förälder när jag sätter gränserna?

kluven, splittrad och vilsen förälder …

Mvh
Henk

Svar:
Hej
Det problem du beskriver är det allra svåraste av dom alla. Hur når man fram och hur får man en identitetssökande tonåring att förstå konsekvenser av sitt handlande? Jag har inget svar på den frågan. Jag är dock övertygad om att hennes starka reaktion handlar om skam. Hon förstår att de marker hon börjar tassa i inte är acceptabla i er värld. Hon förstår också att ni blir oroliga. Jag skulle råda er att fortsätta vara tydliga med var ni tycker gränserna går, hon kommer att lyssna fast hon inte visar det. Skulle ni lyckas hitta exempel på nätet av spridda bilder som motivet inte haft kontroll över så visa henne det, och förklara hur explosivt det är och hur bilder på henne kan användas på samma sätt. Det brukar vara väldigt effektivt.

I slutändan måste hon ändå vara den som sätter sina egna gränser, det kommer vi som människor aldrig komma ifrån, ni kan bara stötta henne en bit på vägen. Ni har säkert exempel från hennes eget liv där hon har varit god vän med någon en dag och ovän med samma person dagen efter, påminn henne om det och hur ovänner ibland gör oschyssta saker.

Lycka till och ha förtröstan, de allra flesta kliver inte över gränsen, de
bara nosar på den. Läs gärna KPwebben artikel om bilder på nätet.

/Ola Lindholm

15/02 2010