Fråga:
Igår kväll har någon loggat in med min sons användarnamn och lösenord på msnchat och låtsats chatta med en av hans tjejkompis (13-åringar båda två). Hon blev misstänksam och tog kontakt med honom via sms eftersom honvisste/trodde att han var bortrest. Det finns ingen möjlighet att han kan ha varit inloggad/aktiv i chat vid detta tillfälle eftersom han satt på en fest, mellan oss föräldrar och äldre syskon och ej kom åt internet då.
Dessutom stämde inte de svar kompisen fick om var han befann sig etc så honblev misstänksam. När han/vi sedan försökte logga in fungerade inte hans lösenord. Nu har han bytt ”tillbaka” till ett nytt lösenord och inget mer har hänt vad vi vet, men vi vet ju å andra sidan inte om den som ”lånat” hans inlogg haft kontakt med någon annan som ej hört av sig heller. Tyvärr har hans kompis inte sparat chatkommunikationen, men hon berättat för sin mamma strax efter för att någon annan också skulle ha hört.

Vi vet att det varit en del tråkigheter i hans klass som nog legat på is lite under jullovet. Det har varit och är svårt att reda ut vem som sagt vad tidigare, så därför blir en sådan här grej inte precis bättre. Vi kommer att meddela skolan detta inför skolstarten ochhoppas att det litar på oss föräldrar och inte tror att vi medvetet försökersmutskasta någon annan, men det känns klart obehagligt.
Hur går vi gå vidare i övrigt? Vi vill inte förbjuda chatkontakt men har på förslag att han måste byta lösenord minst en gång i veckan framöver för attingen i klassen ska få nys om vilket som är aktuellt. VI har även bett honomoch kompisen att spara ner all tveksam kommunikation och berätta för ossvuxna.Vi har ju tidpunkt när någon annan varit inloggad rätt så exakt (åtminstoneavslutat) men just msnchatten vet jag sedan tidigare inte på något sättvarken går eller är intresserade av att spåra/hantera sådant.

Vore tacksam för råd hur man går vidare och var man ev kan vända sig.
mvh / härdad tonårsmamma

Svar:
Hej!
Jag vill börja med att säga att jag tycker att ni har handlat helt rätt i den obehagliga situation som ni och er son hamnat i. Tyvärr är det ett inte helt ovanligt problem att någon stjäl någon annans inloggning (och faktiskt därmed på ett sätt någons identitet) och agerar i falskt namn.
Eftersom det inte finns någon chatt sparad så tycker jag att ni har gjort alldeles rätt som ser till att er son från och med nu byter lösenord en gång/vecka (det kan också vara bra att ge honom tips om säkra lösenord som inte är lätta att gissa sig till). Det är viktigt också, att verkligen få er son att förstå att hans lösenord är något som ingen annan ska få reda på och att han helst ska kunna ha det i huvudet men framförallt inte nedskrivet där någon kan komma åt det.
Det är också bra att ni har haft kontakt med er sons väns föräldrar så att de också kan hålla ett öga på om detta skulle hända igen. Ett ytterligare tips är att be er son att kontakta sina andra MSN-kontakter och undersöka med dem om de haft några ”konstiga” kontakter med honom vid den aktuella tidpunkten. Kanske finns det någon annan som har sparat en chattkommunikation. Eftersom detta nu hänt en gång så finns det förstås anledning att känna oro att det kan hända igen. Å andra sidan blev skadan denna gång kanske inte så stor (men givetvis kan det kännas jobbigt för er son) och jag skulle därför råda er att, som ni nu gör, fokusera på att vidta åtgärder för att det inte ska kunna ske igen.
Jag tycker också att ni gjort helt rätt som kontaktar skolan så att även de kan hålla utkik efter ev. tecken på att detta fortsätter i någon form. Generellt sett så är det ju så att kränkningar på nätet ofta utförs av personer som på ett eller annat sätt känner offret i fråga. Om det nu dessutom är så att det varit oroligt i din sons klass förra terminen så skulle man ju kunna gissa att den/de som gjort detta känner din son och kanske rent av går i klassen. Därför tycker jag att det är en god idé att göra klassläraren införstådd med läget. Kanske kan ni få henne/honom att vid något tillfälle lyfta detta med hur man umgås på nätet på något bra sätt med eleverna. I ett sånt samtal kan man ju t ex lyfta detta med hur man ser till att andra inte kommer åt ens lösenord och, inte minst, vilken otrolig skada man kan ställa till med om man chattar i någon annans namn osv.

Om dessa problem skulle fortsätta så är ni varmt välkomna att kontakta Friends för vidare råd och stöd! www.friends.se

Mvh,
Krister Thun

12/02 2010