Fråga:
Hej: det är så att jag är 17 år gammal och går i 2:an på gymnasiet ,

i 1:an så hade vi lunch och det fanns massa ungdomar ute på skolgården, varje gång jag skulle till maten så blev jag jagad och hotad. Jag blir det fortfarande på Facebook. men jag har nu bytt skola.

Ingen fick reda på att jag blev hotad och mobbad.
ingen vet det fortfarande.

vad tycker ni att jag borde göra?

Svar:
Hej!
Att råka ut för det som du råkat ut för är väldigt tungt och ofta blir det ännu tyngre när man går och bär på det själv. Därför skulle jag verkligen vilja be dig att försöka finna kraft att berätta för någon om det du varit med om, och är med om, så att du dels kan få hjälp men också bara för att få berätta.
Av ditt mail så framgår det inte riktigt om du känner de personer som utsätter dig för hot och trakasserier på Facebook och i så fall om de går på din skola. Om det är på det sättet så tycker jag att det vore väldigt bra om du kunde hitta någon vuxen på skolan som du skulle kunna berätta detta för. Jag vet att man i din situation ofta kan tänka att ”varför ska jag göra det, vad kan de göra för att få stopp på detta”, men ibland så kan det vara skönt bara att få berätta för någon som sitter mittemot och lyssnar och som faktiskt kanske kan överraska en med att ställa bra frågor och ge små bra råd. På samma sätt så kan det vara skönt att berätta om såna här saker för sina föräldrar. Jag vet ju inte hur din relation där ser ut men om du känner att det skulle kunna vara möjligt så skulle jag rekommendera dig att berätta om det du varit med om.

En annan sak som jag vill tipsa om är att du anmäler den/de som hotar dig på Facebook. Jag vet att man på Facebook tar allvarligt på sånt beteende och de kan vidta åtgärder mot dessa personer om de får den informationen. Det kan faktiskt också vara så att de hot du fått är brottsliga så det är väldigt bra om du har dem sparade och kan ta skärmdump och/eller skriva ut det som skrivits till/om dig där. Många inser inte att det faktiskt kan vara brottsligt att skriva såna saker till andra på nätet men det är förstås precis lika olagligt att hota någon där som det skulle vara att göra det t ex i en korridor i skolan.

Oavsett hur du väljer att gå vidare med detta så tycker jag ändå att det viktigaste är att du på något sätt hittar någon som du kan berätta om detta för. Se det som ett första jättebra steg som du tagit när du kontaktar oss här och berättar, och försök ta den kraften med dig för att hitta någon vuxen i din närhet som du tror kan lyssna på dig.

Lycka till!
Krister Thun

25/02 2010