Hej!
Jag har en dotter som trots en som jag tycker sund internetuppfostran, där jag bl.a. krävt att alla hon har som t.ex. facebook-vänner ska vara sådana hon känner personligen, skaffat sig en chatt-vän i Singapore som hon betraktar som sin pojkvän. Jag har inget principiellt emot att hon har en ”virtuell” 14-årig pojkvän i Singapore, men hur ska jag kunna veta han är den han utger sig för att vara? Kan man kontakta polisen i Singapore, ambassaden i sverige?

Min dotter säger att hon video-chattat med honom och därmed tycker hon att hon är nöjd med att han är han, men det tycker inte jag. Jag vill inte inte heller gärna rakt ut förbjuda henne att prata med honom – hon har ju trots allt spontant berättat vad hon gör och jag vill inte att hon fortsätter göra det i hemlighet.

Jag har googlat hans facebook- och twitter-identitet och funnit en del som inte motsäger att han är den han säger, men jag är ändå tveksam. Om han är en bedragare så lär det inte leda någon vart att begära att få kontakt med hans föräldrar. Det känns lite som att vad jag än hittar på för att bekräfta hans identitet kan jag ändå bli lurad.

/Bekymrad far

Hej.

Att bekräfta en identitet på nätet kan ju vara nästan omöjligt, och att kontakta ambassaden eller polisen i Singapore kommer inte hjälpa. Men du har faktiskt en fantastisk möjlighet genom att du säger att hon videochattat med killen. Ställ dig den här frågan:
Om min dotter sagt att hon träffat en pojkvän som bor i samma stad, skulle jag då be att få träffa honom?
Om ditt svar är ja är det precis lika rimligt att du ber att få hälsa på killen genom hennes videochatt. Då kommer du genast känna om det är lugnt eller inte. Det är inte integritetskränkande att vilja träffa sin dotters pojkvän…eller att kräva det. Men när du väl har hälsat så är det nog bäst att du drar dig tillbaka och låter deras relation vara. Om det går bra kommer det stärka alla som är inblandade.

Lycka till
Ola

17/09 2010