I dagarna kom ett förslag från regeringen med ett antal punkter som syftar till att göra det lättare att straffa personer som kränker andra på sociala medier och sprider näthat.

Enligt förslaget vill man skärpa och modernisera  gällande lagstiftningar om olaga hot, ofredande, grovt förtal och förolämpning samt införa en ny brottsrubricering, ”olaga integritetsintrång”. Den nya brottsrubriceringen innebär att det nu blir olagligt, och straffbart, att sprida nakenbilder på och vissa integritetskänsliga uppgifter om andra. De skärpta lagstiftningarna innebär att det även blir straffbart att hota någon med att sprida nakenbilder.

– Tidigare har näthatsfall varit svåra att angripa rättsligt då den lagtstiftningen varit otillräcklig och inte anpassar för att fungera i nya digitala miljöer. Det är väldigt positivt att regeringen nu ser till så vi får bättre verktyg att kunna ta driva processer i näthatsfall och tillse att enskilda får upprättelse för de kränkingar de utsatts för, säger Ängla Eklund på Institutet för Juridik och Internet, samt styrelseledamot i Surfa Lugnt. 

– Hot och kränkningar på nätet, som särskilt ofta drabbar kvinnor och unga, är oacceptabelt. Lagstiftningen har inte varit tillräckligt omfattande på det här området. Nu stärker och uppdaterar regeringen skyddet mot näthat för att värna varje människas rätt till personlig integritet, säger justitieminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Regeringens nya förslag innefattar även ett ökat ansvar för de som tillhandahåller sociala medier-plattformarna som nu även föreslås bli skyldiga att ta bort meddelanden som uppenbart utgör olaga hot eller olaga integritetsintrång.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari.

15/09 2017