Surfa Lugnt-medlemmen mySafety har för tredje året delat ut priset Årets Nätängel. Vinnaren är Sara Dahlström, chefredaktör Hälsa & Fitness, med motiveringen “Oavsett om hon bjuder på dans eller tyngdlyftning är budskapet alltid detsamma: älska dig själv.”

Priset “Årets nätängel” instiftades 2015 av mySafety försäkringar och syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats. Priset delades i år ut i fyra kategorier: Årets nätängel, Årets nätängel junior, Årets ideella nätängel samt Årets nätängel i media.

Årets vinnare – Sara Dahlström

Huvudpriset vanns som sagt av Sara Dahlström. Juryns fullständiga motivering lyder: “Oavsett om hon bjuder på dans eller tyngdlyftning är budskapet alltid detsamma: älska dig själv. Som chefredaktör på Hälsa & Fitness och med bilder på sig själv i sociala medier är hon med och sprider en kroppspositivism som minst sagt smittar av sig. Hon vägrar låta sig tystas av kroppskritiker och kräver av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna i diskussioner. En strongwoman som inte tar skit från någon, men lyfter skrot bättre än många.” I denna kategori var Surfa Lugnts expert Helena Meyer en av de nominerade.

Årets Nätängel junior – Noelle och Nathea, Rocka Sockorna

“Jag skulle inte ändra på dig för allt i världen. Men för din skull ska jag ändra på allt i världen.” Orden är Natheas egna – och riktas till storasyster Noelle. Vi tror henne. Och tillsammans är de redan på god väg. På tre år har deras initiativ för att visa att mångfald är bra blivit en folkrörelse som engagerar alla. Sockor rockas numera överallt – från förskolor och ända upp till riksdagsnivå. Även om initiativet bara sker en gång om året pågår kampen året om. På nätet sprider Noelle och Nathea energiskt budskapet om ökad förståelse och mer kärlek.

Årets ideella nätängel – Spelhjälpen

Spelhjälpen arbetar för en positiv, solidarisk och öppensinnad spelkultur. Precis en sådan kultur som vi vill se på både nätet och samhället i stort. Övertygade om att spelare vill och kan hjälpa till har gruppen tre år på rad arrangerat livestreams med spelrelaterat innehåll på nätet och samtidigt samlat in hundratusentals med kronor till välgörenhetsorganisationer, nu senast till förmån för kvinnors rättigheter och trygghet. Spelhjälpen sänder ut ett viktigt budskap om ett spelcommunity där alla är välkomna, ung som gammal, kvinna som man, gay som straight.

Årets Nätängel i media – Jeanette Gustavsdotter

Att hotfulla mejl, telefonsamtal och hat riktas allt mer mot kvinnliga journalister i Sverige vet vi. Mycket tack vare Jeanette Gustavsdotter på TU. Tillsammans med nätverket Klara K låg hon bakom en stor undersökning om hatet mot Sveriges kvinnliga journalister tidigare i år som fick stor spridning. Jeanette vågar, trots att hon har statistiken framför sig, ta plats på barrikaderna och kalla hatet för vad det verkligen är. Ett brott och ett hot mot demokratin.

Läs mer om priset.