Det finns många sajter där du kan streama film och tv-serier som du annars hade behövt betala för. Men gratis har en baksida i form av kriminella nätverk som tjänar pengar på sajterna. Nu har Patent- och registreringsverket, PRV, släppt en film för att berätta om den fula baksidan av de illegala streamingsajterna.

(Stillbildsfoto: Zlatimir Arakliev)

Viktigt uppdrag

PRV har fått i uppdrag av regeringen att öka allmänhetens kunskap om upphovsrätt och bidra till att ändra attityderna kring streaming och illegal nedladdning. Syftet är bland annat att minska användningen av illegala streamingsajter och göra det enklare och tryggare att hitta och välja lagliga alternativ.

Bakom de illegala streamingsajterna står ofta kriminella nätverk som tjänar pengar på annonser som finns på sajterna. Pengarna de tjänar används sedan till annan kriminell verksamhet.

Se filmen

Nu har PRV gjort en film om en påhittad yrkeskriminell som visar runt i sin flotta villa, som han kunnat köpa med streamingpengar.

Streama lagligt PRV 45sek from PRV on Vimeo.

Lagliga alternativ finns

För att göra det enkelt att hitta lagliga alternativ så har PRV också skapat sajten Streamalagligt.se. Där kan du enkelt hitta ett stort antal lagliga tjänster för film/tv, dataspel, musik, sport och e-böcker. Det finns både gratistjänster och betaltjänster.

11/05 2018

,