Årets Almedalsvecka är nu igång i Visby, och frågor relaterade till digitalisering och Internet står högt på agendan. Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt deltog i morse i Telenors frukostdiskussion om källkritik på nätet, som samlade ett 40-tal deltagare från olika discipliner.

Alla är överens om att behovet av källkritik blir allt större så att detta diskuteras här i Almedalen är naturligtvis positivt, konstaterar Kristina Axén Olin som kommer att bevaka och delta i ett antal aktiviteter med koppling till Surfa Lugnt under veckan.

Vill du lära dig mer om källkritik? Kolla gärna in Jakten på sanningen – sällskapsspelet som gör det lite roligare att lära sig vikten av källkritik har tagits fram av Telenor som är medlemmar i Surfa Lugnt.

Fler av Surfa Lugnts styrelseledamöter är på plats, här tipsar vi om några programpunkter där de är arrangörer eller deltagare.

Demokratin i det digitala samhället – vad händer med människan, samhället och demokratin när tekniken ständigt flyttar våra gränser?
2/7 kl 11.00-12.00, I Dagens Industris tält på Donners plats

När svenskarnas digitala livskvalitet mäts, är utmaningarna för demokratin en av huvudpunkterna. Hur undviker vi digitala klassklyftor och skapar vi möjligheter för alla att nyttja den digitala teknikens möjligheter? Petra von Rohr, kommunikationsdirektör medverkar från Com Hem som är medlemmar i Surfa Lugnt.

Ängla Eklund, styrelseledamot Surfa Lugnt, deltar i öppen poddinspelning om näthat med NENT Group
3/7 11.00-12.00, Cramergatan (plats 333)

Kan man spela spel utan att bli hatad? Kan man spela spel utan att hata?
3/7 2018 12:00 – 13:00 Wallers terrass, Wallersplats 2

Såväl ungdomar som vuxna spelar allt mer spel online. Samtidigt blir hatet allt vanligare och råare i spelen. Hur ser vi till att våra barn och ungdomar inte växer upp i en skuggvärld fylld av hat och hot? Hur ser vi till att ändra beteendet på nätet och få en bättre ton i all typ av onlinespel? My Safety, medlemmar i Surfa Lugnt, arrangerar.

Är näthatet ett hot mot vår demokrati? Och hur utbrett är det?
5/7 12:00 – 13:00 Wallers terrass, Wallersplats 2

Hot och hat över nätet har snabbt blivit en del av vår vardag. En del som nu även hotar vår demokrati. Har hoten tagit överhand och skrämmer det bort allt fler från att aktivera och engagera sig i politiken? Hur ska samhället i stort hantera hatet för att värna vår demokrati även i framtiden? My Safety, medlemmar i Surfa Lugnt, arrangerar. Surfa Lugnts styrelseledamöter PA Prabert, Kommunikationschef, My Safety, Ängla Eklund, Ordförande, Institutet för Juridik och Internet (IJI) och Johan Oljeqvist, Vd, Fryshuset medverkar.

Säkrare internet för barn och unga – hur kan vi skapa det tillsammans?
5/7 15:00 – 15:45, Almedalens bed and breakfast, Tage Cervins gata 3B

Allt fler barn och unga använder idag internet som ett forum för kunskap och gemenskap. Men internet är också en plats där barn utsätts för brott, trakasserier och våld. Hur kan vi vuxna skapa en tryggare miljö för barn på internet och vilket ansvar har företagen som leder de sociala plattformarna? Ängla Eklund, Ordförande, Institutet för Juridik och styrelseledamot Surfa Lugnt.

MySafety mingel och prisutdelning av Snällast i Almedalen

5/7 18:00 Wallers terrass, Wallersplats 2
På torsdagskvällen bjuds på mingel och prisutdelning av Snällast i Almedalen. Anmäl dig här!

 

02/07 2018