De senaste veckorna har vi uppmärksammat att det cirkulerar flera inlägg i sociala medier där föräldrar varnar för bedragare som lurar barn att ge ut eller fota av kontokortsuppgifter. Det har till exempel handlat om att barn blivit kontaktade via Instagram och lockats med att få spela med en känd Fortnite-profil om de betalar.

Bedragarna försöker på olika sätt att vinna barnets tillit, och den summa pengar de begär är ganska liten vilket säkert ökar risken för att barnet inte ska misstänka att de blir lurade. Det här är naturligtvis väldigt fult, och det kan vara svårt att komma åt bedragarna, men det finns saker du kan göra för att undvika att det drabbar er. Det här är våra grundläggande råd, läs och sprid gärna!

Så här kan du göra för att skydda dig:

  1. Prata med barn om hur bedrägerier fungerar och att de aldrig ska lämna ut kortuppgifter till någon, varken vuxen eller barn. Uppmuntra dem att berätta om de blir kontaktade eller får erbjudanden så att ni tillsammans kan bedöma om det verkar handla om bedrägeri.
  2. Se till att barn inte har tillgång till dina kontokort.

Om ni har råkat ut för bedrägeri:

  1. Polisanmäl!
  2. Skuldbelägg inte barnet – att du blir arg ökar risken för att barnet inte vågar berätta för dig om något händer igen. Det är en viktig trygghet för barn att veta att du finns där för dem när de vill prata om sina upplevelser, positiva som negativa.
  3. Prata igen om hur bedrägerier fungerar och att aldrig lämna ut kortuppgifter till någon.

10/04 2019