Vatten/internet är fantastiskt och de flesta barn vill bada/surfa om de får möjlighet. Samtidigt finns det faror i vattnet/på nätet och mycket dåligt kan faktiskt hända, men att förbjuda ditt barn att vara i vattnet/på nätet är inte det bästa sättet att skydda dem. Lär barnen att simma/surfa på ett säkert sätt istället!

Då går de inte miste om allt det positiva och lär sig tidigt att hantera något de kommer ha stor nytta och glädje av att kunna i resten av livet.

Surfa Lugnts sommartips för hela året:

  • Ge barnen möjlighet att upptäcka det fantastiska med vatten/internet men glöm inte bort att vara förälder: introducera dem till simmandet/surfandet bit för bit, håll dem i handen, lär dem hur de ska bete sig för att hålla sig säkra innan du släpper dem helt fria.
  • Håll uppsikt! Barn som redan lärt sig simma/surfa ganska bra kastar sig gärna ut helt orädda. Uppmuntra det, men glöm inte att barn är barn och därmed sämre på att hantera oväntade situationer. Se till att du eller någon annan vuxen alltid har koll och finns till hands för att hjälpa till om det skulle behövas.
  • Bygg upp ett naturligt säkerhetstänk hos barnet genom att aldrig sluta prata om säkerhet och förhållningsregler i vattnet/på internet. Tycker barnet att du är tjatig som ständigt frågar ”Har du tänkt på..?”, ”Du glömmer väl inte..?”? Bra, då gör du ditt jobb som förälder!
  • Kommer ett barn springande och är rädd för att det är hajar i vattnet/hackare i spelet/utpressare på Instagram? Lyssna på barnet och ta barnets känslor på allvar men håll dig lugn och gör en vuxen och välgrundad bedömning innan du agerar. Är faran verklig eller inbillad och hur hanteras det på bästa sätt?
  • Blir ditt barn ledset ibland när det simmar/surfar för att andra barn eller vuxna inte är snälla eller leker på ett sätt hen inte gillar? Prata med barnet om vad som hänt, uppmuntra att barnet berättar och har integritet och betona ett de aldrig ska gå med på att göra sådant som inte känns bra. Prata gärna med andra barn, föräldrar och vuxna i barnens närhet om vad som är ett respektfullt och bra beteende på stranden/i poolen/på nätet.
  • Agera föredöme! Att barn gör som vuxna gör snarare än som de säger må vara en uttjatad fras men stämmer för det mesta. Så skrik inte i vattnet om du inte är i verklig fara/sprid inte skrämsel på nätet, tryck inte ned någon annan i vattnet/på Twitter, surfa/simma inte samtidigt som du äter osv.
  • Tycker du att ditt barn simmar/surfar för mycket? Här gäller det att tänka till, och fundera på om det barnet gör verkligen är ett problem: det är lätt att vara kritisk till intressen som man själv inte helt förstår eller delar. I vissa fall kan det naturligtvis vara ett verkligt problem att spendera för mycket tid i badet/ framför en skärm, till exempel om det går ut över sömn och måltider, och läge att agera som förälder eller vuxen. Börja då med att ta dig tid att prata med ditt barn om det. Visserligen har du som vuxen rätt att sätta gränser och bestämma, men ju större förståelse barnet har för dina skäl till att vilja sätta regler desto större är chansen att de faktiskt funkar.
  • Är du själv rädd för vatten/internet? Skaffa dig kunskap så att du själv känner dig säker i och nära vatten/internet, annars är risken stor att du överför din obefogade rädsla på ditt barn.
  • Simma/surfa tillsammans! För att det kan lära er mycket, både om det som finns i vattnet/på internet och om varandra och era olika perspektiv, men också för att det är roligt. Precis alla aktiviteter måste ju faktiskt inte vara pedagogiska i första hand.

Ha en fin sommar nu – simma/surfa lugnt!

Ps. Vill du begränsa barnens möjligheter att köpa för mycket glass/muta simläraren/handla skins/ladda ner köp-appar/donera pengar till streamers i sommar? Håll koll på dina kontokort och koder och låt inte barnen använda dem eller lämna ut uppgifterna till någon!

17/06 2019