Vad säger egentligen forskning och beprövad erfarenhet om hur så kallade porr-filter fungerar och om det skyddar våra barn och unga på det sätt vi önskar? I det här samtalet kan du höra hur några av Sveriges främsta experter på ämnet resonerar kring frågan. Samtalet ägde rum under Almedalsveckan tidigare i somras och panelen består av Surfa Lugnts Karin Nygårds, Brit Stakston, Myra Åhbeck Öhrman, Ängla Eklund, Katarina Stensson, Hans Olsson och Elza Dunkels.

Idén om att porrfilter och åldersverifiering skyddar barn och unga mot pornografi och annat oönskat innehåll på nätet har fått starkt fäste och mycket uppmärksamhet. I många sammanhang tas filter-förespråkares påståenden som sanning, trots att det faktiskt saknas vetenskapligt stöd för att tekniska lösningar utgör ett bra skydd mot oönskat innehåll på nätet.

Paneldeltagarna är överens med filterförespråkarna om att det finns innehåll på nätet som är oönskat och i många fall skadligt för barn att ta del av, men tycker att det saknas viktiga perspektiv i den intensiva debatten om filter i skola och förskola – nämligen vad forskning och beprövad erfarenhet säger om hur innehållsfilter över huvud taget fungerar som ett skydd mot oönskat innehåll på nätet. Ta del av deras insikter och tankar genom att titta och/eller lyssna på samtalet här!

Vill du hellre lyssna på samtalet som podd, så finns det att ladda ner här!

Samtalet filmades i Almedalen 2019-07-04 av Richard Gatarski, WeStreamU. Filmen och podden är licensierade under CC BY – välkommen att använda och sprida!

05/08 2019