”Hur kan jag logga in i mitt Instagram/Snapchat/Tiktok-konto om jag blivit av med mitt lösenord och inte har tillgång till e-postadressen eller telefonnumret jag använde när jag registrerade kontot?”

Denna fråga får vi ofta till Surfa Lugnt och det trista svaret är att det är mycket svårt eller omöjligt. Vi har tyvärr inga magiska trick som kan hjälpa till. Men vi kan berätta hur du kan undvika att detta händer! Läs våra fem enkla tips nedan!

Nu tänker jag berätta hur du enkelt (ja, faktiskt) kan se till att du aldrig hamnar i ovanstående situation (och samtidigt minskar risken att få ditt sociala media-konto hackat). Min tanke med denna artikel är att ge tips för hur föräldrar kan hjälpa sina barn med lösenorden men råden funkar för alla, både barn, ungdomar och vuxna.

1. Skapa kontot tillsammans med barnet

Ska ditt barn börja med Instagram, Tiktok eller något annat se då till att vara med när kontot skapas. Förutom att du då kan hjälpa till med lösenordet så får du möjlighet att se hur appen funkar och se till inställningarna blir rätt.

2. Använd ett säkert lösenord

Det kan låta självklart men det är viktigt att använda ett säkert (läs: ganska krångligt) lösenord. Det är ett mycket bra sätt att undvika att bli hackad.
Du behöver inte kunna komma ihåg lösenordet! Tips om detta kommer längre ner.
Det finns många tips för hur ett säkert lösenord ska vara men mitt tips är att det ska vara minst 12 tecken långt, innehålla både små och stora bokstäver, siffror och specialtecken, t.ex ,!.” eller liknande. Använd aldrig ord som kan förknippas till dig. MSB har bra tips om du skapar ett säkert lösenord. Och här kan du automatiskt skapa bra lösenord.

3. Skriv ner lösenordet

Alternativ 1: Använd en lösenordshanterare, det gör jag och älskar det! En lösenordshanterare är en tjänst som du loggar in på (med ett säkert lösenord) och som håller reda på alla dina andra lösenord. Själv använder jag Lastpass men det finns många olika lösenordshanterare på marknaden och flera har gratisalternativ.
Alternativ 2: Skriv ner lösenordet på en lapp och förvara det på ett bra ställe, kanske i en pärm i en bokhylla. Risken att någon obehörig letar efter lösenord i ditt hem är mycket liten.
Gör inte: Spara aldrig lösenordet i klartext på din dator eller telefon. Ha inte heller en lapp med dina lösenord i plånboken.

4. Använd bara e-postadresser eller telefonnummer du ”äger”

När du skapar ett kontot behöver man ange en e-postadress eller ett telefonnummer. Använd aldrig e-postadresser eller telefonnummer som tillhör din arbetsgivare eller e-postadresser som du fått via din internetleverantör. Byter du jobb eller internetleverantör så kan du inte längre få en lösenordspåminnelse eller byta lösenord. Använd istället en e-postadress som du har kontroll över, som Gmail eller liknande.

5. Dela inte lösenordet med någon

Berätta inte lösenordet för någon. Och låt inte ditt barn dela konto med en kompis. Blir de ovänner kan det bli tråkigheter.

Jag hoppas tipsen kan vara till någon nytta. Har du fler tips på hur man kan undvika att bli utelåst från sitt konto? Skicka dem till jesper@surfalugnt.se.