Många unga vill bli Youtubers, alltså ha egen Youtubekanal. Är det en bra idé? Vad bör man tänka på som förälder?

Att vara Youtuber eller streamer (någon som sänder live, tilll exempel när man spelar) är hett just nu. Många etablerade kändisar har egen Youtubekanal och många tidigare okända människor blir kända genom att lägga upp videos på nätet. Den kanske mest kända “barn-Youtubern” är Ryan Kaji. Han är just nu 12 år och hans kanal “Ryan’s World” har över 34 miljoner prenumeranter…

Det finns kanaler och Youtubers inom alla möjliga ämnen och vi är många (denna skribent inkluderad) som nuförtiden tittar mer på Youtube än på tv. Det är därför bara naturligt att barn också vill publicera på Youtube. I denna artikel går jag igenom några saker som föräldrar bör tänka på.

Ålderskrav och mognad

Detta är den viktigaste saken att överväga som förälder. Youtube har en åldergräns på 13 år och den är inte tagen ur luften. Upptäcker att Youtube att den som lägger upp innehåll är yngre än 13 år kommer kontot att stängas. I praktiken finns det många Youtubers som är yngre än 13 men vi på Surfa Lugnt vet naturligtvis inte hur deras föräldrar resonerat om barnets Youtubande. Vi tycker det är viktigt att framhålla att det är ett stort ansvar att ha en Youtubekanal och det är inte säkert att ett barn är moget för allt vad det innebär. Till exempel finns regler för vad man får lägga upp på kanalen – det är inte tillåtet att lägga upp innehåll som man inte äger rätten till. Det är naturligtvis inte heller ok att säga elaka saker om andra osv. Detta kan kännas som självklara saker för vuxna men är inte helt uppenbart för alla barn.

Elakheter

En viktig del av en Youtubekanal är interaktionen – att tittarna kan klicka gilla eller kommentera. Tänk på att vissa tittare kanske väljer att klicka på “tumme ner” istället för “tumme upp” och att vissa kommentarer kanske inte alltid är så snälla. Det påminner om livet i övrigt. Allting är inte positivt och människor omkring en är inte alltid schyssta och det kanske är helt ok. Men fundera på hur ditt barn kommer att hantera sådana reaktioner.

Tjäna pengar?

Vissa barn har kanske förstått att det finns de som lever på att ha en Youtubekanal – att det går att tjäna pengar. I ärlighetens namn så är det väldigt få som lyckas med det. Att ha en Youtubekanal ska i första hand handla om glädje och skaparkraft. De flesta av oss (barn eller vuxna) kommer inte kunna bli Youtubeproffs även om det låter kul. :-)

Kreativt och socialt

Att vara Youtuber handlar förstås inte bara om ansvar och risk för negativa kommentarer. Det är ett kreativt sätt att få utveckla sina intressen, oavsett om de är smink, gaming, segling, bushcraft eller något annat. Förutom att få tala om och visa saker man är intresserad av så kommer barnet att få med sig kunskap om videofilmande och lite IT. Blir barnet riktigt intresserat så finns det hur mycket som helst att lära sig kring filmande, redigering, ljussättning osv. En annan positiv aspekt är det sociala. Genom att använda Youtube kan man komma i kontakt med likasinnande och få feedback och på så sätt lära sig ännu mer om sitt intresse.

Hjälp till

Väljer du som förälder att låta ditt barn att ha en Youtubekanal så tycker vi att det är viktigt att du som förälder finns tillgänglig för stöd och hjälp. Prata med barnet om varför hen vill vi vara på Youtube, vilka ämnen som kanalen ska handla om och hur, rent praktiskt, filmerna ska spelas in. Var gärna med och skapa Youtubekontot och lär dig vilka inställningsmöjligheter som finns. Till exempel går det att stänga av möjligheten att kommentera men samtidigt försvinner en del av poängen då… Prata med barnet om både risker och möjligheter med kanalen. En grundregel är att inte berätta alltför mycket personligt, till exempel var man bor. Se också till att “vara där” när Youtubekanalen kommit igång – kolla på kommentarerna och prata med barnet om hur det går.

Läs gärna vara åtta råd om hur du som vuxen kan bli mer delaktig i barns och ungas vardag på internet.

Denna text publicerades för första gången 2019. Den har nu uppdaterats.

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

12/01 2023

, , ,