Dagens Nyheter publicerade nyligen en artikel om risken att bli av pengar om barnen köper saker i mobilspel utan lov (eller utan att förstå att prylen i spelet kostar pengar). Artikeln är låst men jag sammanfattar här det jag tycker var viktigast.

När ett barn spelar mobilspel sker det ofta på en förälders mobiltelefon eller på en egen telefon där köp är kopplade till en förälders bankkort. Många spel är gratis att spela men blir roligare om man gör köp inne i spelet.

I artikeln intervjuas en pappa vars son stängde av funktionen som innebär att köp måste bekräftas av föräldern. Sonen köpte sedan saker i spel för 16 000 kronor. Pappan kommer att få tillbaka sina pengar men det finns flera intressanta fakta och lärdomar i artikeln:

  • Det är bra att ha på föräldralås/barnspärr för att skydda sig mot köp som inte godkänts av föräldern. “Överlag är det svårare för kunden att få rätt om den inte har slagit på barnspärrar eller liknande”, säger Elin Ernvall, jurist på Allmänna reklamationsnämnden.
  • Skydden är olika utformade i olika spel och spelplattformar.
  • Enligt lag får inte personer under 18 år inte får ingå avtal utan vårdnadshavarens tillstånd men kravet på vad som anses vara “tillstånd” är inte högt. Det kan räcka med att låna ut telefonen till barnet med vetskap om att betalkortet är kopplat till den.

Så sammanfattningsvis: Mitt råd är att ha köpskydd påslaget i telefonen. Kolla också om det specifika spelet har särskilda inställningar som kan skydda. Och det viktigaste av allt: Var närvarande: Prata med ditt barn om nätet och var nyfiken kring vad barnet gör där. Här är Surfa Lugnts åtta råd till föräldrar.

Surfa Lugnt!

Jesper

 

 

04/05 2023