Twitch är en tjänst för livestreaming (direktsänt innehåll) med fokus på datorspel. Tjänsten är väldigt populär och har 140 miljoner unika besök per månad (Källa: DemandSage jan 2023.) Denna artikel handlar om att kolla på Twitch, inte om att vara en streamer på Twitch.

Allra vanligast att är att man använder Twitch för att se när andra personer, ofta kända streamers, spelar datorspel. Populära spel är Counter Strike, League of Legends, Fortnite, World of Warcraft, Valorant och Minecraft bara för att nämna några. Det går att chatta med spelaren och andra som kollar på streamen. Även om fokus ligger på datorspel och e-sport så används tjänsten för många andra ämnen som till exempel musik, konst och matlagning.

Så funkar Twitch

Att använda Twitch påminner ganska mycket om Youtube, med skillnaden att Twitch är direktsänt och att det finns fler funktioner och sätt att interagera med den som streamar på. (Ska man vara helt ärlig, och det ska man ju vara, så har även Youtube har livestreamingmöjligheter…) Videofönstret där spelet och streamern syns och kommentarsfältet är de delar som dominerar gränssnittet i Twitch. Kommentarsfälten strömmar ofta snabbt och är fullt av emojis och förkortningar. I vissa måste du följa streamern för att kunna kommentera.

Liten ordlista

Follow

Innebär att du följer streamern och kan till exempel få meddelande om när streamern streamar. Detta är gratis.

Subscribe

Du blir prenumerant på streamerns kanal. Det kostar pengar. Att vara prenumerant är ett sätt att stötta streamern. Som prenumerant får du till exempel digitala emoticons att använda i chatten och kan kolla utan reklamavbrott.

Bits (också kallat Cheering Bits)

Bits är Twitch egen digitala valuta. Den köps med vanliga pengar (med hjälp av en kortbetalning) och används för att visa uppskattning till streamern genom att de doneras via chatten. En del går till den som streamar och del till själva företaget Twitch. Det är så de tjänar pengar.

Är Twitch farligt för barn?

Som många andra onlinetjänster så har Twitch en åldersgräns på 13 år. Min bedömning är att Twitch är ganska säkert men det sagt så finns det naturligtvis (som alltid) vissa risker:

  • Eftersom sändningar är live så vet man aldrig i förhand exakt vad som kommer att hända. Det händer att det förekommer svärord och det finns kanaler som spelar spel med hög åldersgräns.
  • Chatt är som sagt en stor del av Twitch och det är svårt att styra vad folk skriver… Det går också att skicka direktmeddelanden till andra användare, så kallade “Whispers”. Twitch har funktioner för att anmäla användare om de inte uppför sig.
  • Det kan vara lockande för barn att köpa bits eller prenumerationer. Inget fel i det men det kan vara bra att känna till.

Video: Så här ser Twitch ut

Här är vi inne i Twitch. Jag tänkte visa hur det kan se ut.
Vi tittar här på en streamer som heter Emongg. Han spelar ett spel som heter Overwatch 2.
Och ja, ni ser ju vad som händer. Här till höger sitter streamern.
Här nere till höger har vi prenumerantknappen. Det kostar pengar att bli prenumerant.
Vill man bara följa så är det gratis. Då klickar man där.
Här ser ni chatten. Den rullar på ganska bra.
Som ni ser här så måste man vara följare för att chatta. Men det är som sagt gratis.
Här uppe har vi en lista över dem som har gett gifts, alltså gåvor, till streamern.
Topplistan på dem de senaste dagarna.
Till vänster har vi andra streamers som de som gillar Emongg också brukar kolla på.
Här har vi andra rekommenderade kanaler. Och här uppe har vi en kanal som jag följer.
Och där ser vi att streamern just nu är offline.

Twitch ägs av Amazon och hette först (2011) Justin.tv.

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

24/03 2023

, ,