Fråga:

Hej! Jag undrar vad får man reposta och vad man inte får. Jag har repostat någon artist där det verkar vara ok. Men ibland går det inte. Vad är det som gäller? Ville bara dela med mig av en fredagslåt till mina vänner. Men måste ju veta att det är ok. Med vänlig hälsning Ramona


Expertens svar:

Hej!

Tack för din fråga! Svaret är tyvärr inte så enkelt som ja eller nej.

Först och främst är det viktigt att veta att du inte får ”publicera privat eller konfidentiell information eller göra något som gör intrång i någon annans rättigheter, inklusive immateriella rättigheter”. Så står det i Instagrams användarvillkor som man måste godkänna för att kunna använda Instagram. Det innebär, bland annat, att du inte får lägga upp innehåll som inte tillhör dig.

Men med det sagt så kan vi konstatera att många på Instagram ändå delar andras material. Om du vill göra samma sak, och inte riskera att någon person (eller företag) blir arg för att du använder deras innehåll så bör du fråga dem om det är ok. Det finns ett par olika sätt att fråga om lov:

Ställ en fråga i kommentarerna

Gå till inlägget du vill dela och fråga om det är ok. Skriv på det språk som inlägget är på. Är det engelska funkar frasen ”Do you mind if I repost?”. Om svaret blir ”ja” så kan du dela.

Skicka ett direktmeddelande

Gå till inlägget du vill dela och tryck på meddelandeknappen som ser ut som ett pappersflygplan. Skriv sedan in namnet på kontot du vill kontakta och fråga om lov. Vänta på tillåtelse.

Får du tillåtelse så glöm inte att berätta i inlägget var innehållet kommer ifrån.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

20/05 2019