Fråga:

Mitt barnbarn är 13 år och använder kik, snap chat och liknande ni skriver om. När jag frågar om hon får frågor från de hon inte känner, svarar hon att hon godkänner inga okända. Men hur är det egentligen. Kan ni svara mig. Hur kan annars okända män skicka olämpliga bilder på sig själv eller vilja bli bekant genom att låtsas de är unga eller tom låtsas de är tjejer som Alexandra mannen.
Med vänlig hälsning
Ulla


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Jag blir glad att se ditt engagemang för ditt barnbarns liv online. Fler vuxna borde tänka som du, och bara det att du frågar och är intresserad är en skyddsfaktor för ditt barnbarn.

Precis som hon säger kan man välja om man vill godkänna personer man inte känner. Då kan ingen okänd person skicka bilder eller ovälkomna förslag. Alla unga har däremot inte låsta profiler, och anledningen till det kan naturligtvis variera.

En anledning kan vara att den unge är nyfiken och vill lära känna nya människor, eller längtar efter bekräftelse. En del känner sig trygga i att de kan hantera konstiga kommentarer och bilder.

Det viktiga är egentligen inte låst profil eller inte, utan att barn och unga har en vuxen de kan vända sig till om de har frågor eller oro kring något som hänt online. Att ha en trygg vuxen att prata med är det bästa skyddet för att råka illa ut online.

Tänk på att inte bara prata om det negativa online, utan be ditt barnbarn visa vad som är roligt med de appar hon använder, kanske finns det något spel ni kan spela tillsammans eller skicka roliga bilder mellan er på Snap chat?

Jag tipsar gärna om en bra bok som är skriven av forskaren Elza Dunkels. Den heter Nätmobbning, Näthat och Nätkärlek – kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet. Du kan beställa den på vanliga bokhandlar på nätet t.ex.

Varma hälsningar Helena Meyer

25/10 2017