Fråga:

Hej,
Jag upplever att det lätt blir konflikter då man spelar i sk. party i fortnte. Min son spelar ofta med sina kompisar. I stället för att stötta varandra i teamet blir det ofta att de retas tar varandras vapen har ett dåligt språk och ”hotar” varandra och blockerar varandra. Ofta slutar det med att flera gaddar ihop sig och blockar en som de ”tycker” haft fel. Det kan också sluta med att den som blivit blockad kan se att de andra startat ett nytt party där den blockade ej får vara med. Då griper vi föräldrar in och om någon dag spelar de igen. Tyvärr upprepas detta. Ett rätt så obehagligt scenario då jag också hört hur konflikterna startat och hur man bara stänger ute varandra. Barnen har en uppfattning om att det finns en regel att man i teamet aldrig tar varandras vapen ändå gör det och det är kring denna situation som det blir bråk. Finns det några ”regler” som vi som föräldrar kan prata med barnen om? Vill helst att de ska kunna fortsätta spela men på juste sätt. /Ulrika


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Jag tänker alltid att konflikter i spel och konflikter på skolgård/mellan kompisar inte är särskilt olika. Bra att ni vuxna ingriper när det blir utfrysning och konflikt.

En idé kring regler är att ta fram dem tillsammans med barnen. Ofta har de en ganska klar bild av vad som är schysst och inte – även om det sedan glöms bort när det hettar till. Det ni kan göra då är att påminna om de regler ni tog fram tillsammans och resonera kring varför det blev som det blev.  Det kan t.ex. handla om att konflikterna börjar med att de tar varandras vapen. Sen kan det vara bra att fundera över om det även dyker upp liknande konflikter mellan barnen utanför spelet – och hur agerar ni vuxna då? Ofta har vi strategier och tankar kring det som vi också kan använda vid konflikt i spelvärlden.

Du kan också vara tydlig med att du vill att de ska få spela – men att de då måste låta alla vara med och följa regler.

Hälsningar Helena Meyer

01/10 2018