Fråga:

Hej, vår åttaåring som går i andra klass spelar Fortnite då alla hans kompisar har äldre bröder som spelar. Alla kompisar får köpa battle pass, skins, danser etc men vi vill inte registrera kontonummer som man måste på iPad. Plus att vi är emot att ta sina veckopengar och slösa på detaljer i ett dataspel som man redan har och bara är artificiell kosmetika. Det är bråk om detta varenda dag och det börjar bli lite panik från min sons sida att alla har något han inte har. De jämför och pratar om detta i skolan hela tiden. Har ni några tips på hur man kan hantera det faktum att vi uppenbarligen har andra värderingar än de andra föräldrarna? Tack och mvh Rebecca


Expertens svar:

Hej Rebecca,

jag förstår att detta är en återkommande och jobbig diskussion som ni har i hemmet. Det är som du skriver en fråga om värderingar, och vad man anser att barnen ska och inte ska göra. Det är svårt när ”alla” andra gör nåt som ens eget barn inte vill, kan eller får. Det är svårt att få barnet att förstå varför andra får men inte han.

Jag tycker ni ska fortsätta att hålla er linje och förklara för sonen varför ni väljer detta. Men också prata om vad han kan göra istället för sin veckopeng, istället för saker i spelet. Ni skulle även kunna prata med skolan gällande hur det pratas om spelet, att ni upplever det som problematiskt när många andra lägger pengar i spelet, men ni har valt att inte göra det.

Men det är en svår diskussion att ta, ni kan också undersöka om det finns andra barn som har samma regler som er gällande spelet, och prata med dessa föräldrar om hur de pratat, och kanske få fler tips därifrån.

Med vänlig hälsning,

Johnny Lindqvist

10/12 2018