Fråga:

Hej,

Min dotter (11 år) lägger ut mycket selfies på insta med citat som känns väldigt svårmodiga (vilket hon inte är annars) och tonåriga. (Sannolikt med någon vuxen influencer som förebild.)

Jag tror inte att hon menar något särskilt med det hon skriver, men i kombination med alla selfies tycker jag att det känns osunt, särskilt med fokuset på utseende. Det känns inte som att hennes inlägg motsvarar hennes ålder liksom.

Detta har eskalerat de senaste månaderna och jag inser att jag har alltför dålig koll på vad hon inspireras av på t ex Youtube. Hon lyssnar på Alice & Biancas podd (handlar om sex bl a), det gör hon öppet så att jag kan höra. Bra med öppenhet, men kanske har jag varit för soft?

Har ni tips på hur jag kan prata med henne om allt detta? Och hur jag kan inspirera henne att dela annat på insta än just selfies? Funkar det att sätta upp riktlinjer tillsammans (insta, Youtube och poddar)?

Bästa,
Josefin


Expertens svar:

Hej Josefin!

Och tack för din fråga, jag förstår din oro kring både utseendefixering och svårmodiga citat. Det jag skulle tipsa om är att ha ett så öppet samtal som möjligt med din dotter om detta, kanske tänker ni inte på samma sätt om det? Eller så är det något hon behöver prata mer om, men kanske inte riktigt vet hur hon ska ta upp med dig. Ett sätt att börja tänker jag kan vara att du sett någon av hennes bilder på insta och frågar lite mer om det, som vad citatet betyder för henne. Då kan du också dela vad det betyder för dig, och om du blir orolig för något, till exempel att hon inte mår bra.

Så fint tycker jag att du vill inspirera henne att dela andra saker på insta, kanske kan du berätta vad du (om du också har det) delar och följer, så det blir mer av en dialog, som öppnar upp för vidare samtal. På det spåret tänker jag också om poddar och youtube, det som din dotter lyssnar öppet på inbjuder ju också till att ni kan prata om just detta. Vad är det hon tycker om med podden? Har hon frågor? Lyssnar ”alla” på den? Och du kan också dela vad du tänker om den, från ett vuxenperspektiv.

Om det behövs kan ni också sätta upp riktlinjer tillsammans om vad som är okej, men ”förbud” kan ju också bli en extra trigger att vilja titta/lyssna ännu mer på just det. Så går det med att ha ett öppet samtal, och fortsätta prata om det, kanske lyssna tillsammans, skulle jag förespråka det. Och att din dotter öppet delar på insta och öppet lyssnar på poddar när du är i närheten tänker jag till och med kan vara en inbjudan till att du ska fråga henne om det.

Lycka till!

Lovisa på Tjejzonen

08/05 2019