Fråga:

Vad kan man göra åt kränkande kommentarer på youtube? Kan man spåra upp personerna? En hen önskade att min son utrotades under 2:a världskriget för att få slippa missfoster som honom. Min son är blind och jag precis bekant med youtube.

Går det att polisanmäla som förtal. Skulle helst vilja prata med personen i fråga. Går hen att spåra?


Expertens svar:

Hej, 

Tack för din fråga. Det som din son har bivit utsatt för är verkligen fruktansvärt. 

Det första brottet som kommer i åtanke när man pratar om utrotning m.m är hets mot folkgrupp. I Sverige är tyvärr det skyddet begränsat till att omfatta vissa grupper där funktionshinder inte omfattas.

Detta är väldigt omdiskuterat då hatbloggar och inlägg rörande funktionshinder ofta faller utanför lagen. Jag skulle dock behöva lite mer information för att säkert kunna avgöra om din son blivit utsatt för ett brott. 

Det går i vissa fall att spåra personer till viss del men är väldigt svårt att säga exakt vem det kan vara ofta. Du kan för att få bort kommentaren anmäla till YouTube. 

Du kan maila mig direkt på angla.eklund@juridikinstitutet.se så kan vi försöka hjälpa dig att få bort informationen från YouTube eller se om vi kan bedöma att det utgör ett brott med lite mer information. 

Lycka till!

Vänligen, 

Ängla 

Institutet för Juridik och Internet

23/11 2017