Fråga:

Min sexåring fick en surfplatta till födelsedagen och använder främst youtube och enklare spel. Ikväll hittade min man söktermen ”visa snippan” i hennes sökhistorik på youtube. Hon själv har precis lärt sig läsa och kan skriva enklare fraser. Med andra ord är jag ganska säker på att hon själv inte klarat av den frågan utan stavfel, samt att hon inte själv tidigare letat saker. Ibland har hon några år äldre kompisar på besök och jag misstänker att det kommer via dem.

Hur närmar vi oss denna fråga med en sexåring? Hade tänkt att diskussionen kring internet mm inte behövdes redan nu.


Expertens svar:

Hej,
det kan vara bra att ta den diskussionen, då 6åringen nu har tillgång till internet via sin surfplatta. Sen kan du känna efter hur du ska ta samtalet. Jag tycker en bra ingång kan vara att hon ska känna sig trygg med att komma till dig om hon ser nåt som inte känns ok. Kanske sätta lite gemensamma regler/överenskommelser kring vad hon ska/får titta på när hon använder surfplattan. Och säga att om några andra tittar på saker som hon inte vill, så ska hon kunna säga till dig.
OM du känner dig orolig kring vad hon eller hennes äldre vänner tittar på så kan man även sätta in begränsat läge på youtube, som filtrerar bort viss innehåll och tar bort möjlighet att läsa kommentarer. Detta gör du genom att skapa ett youtubekonto (eller använda ett befintligt g-mail-konto och gå in under inställningar i Youtubeappen.

Johnny

01/03 2019