Fråga:

”Äldre” man kontaktar dotter på snapchat. Hon har blockat honom nu. Kompis till dotter har gett ut dotterns mobilnummer. googlar man det så kommer vår hemadress upp. Inga meddelanden från mannen ännu. Men nu är hela familjen i skräck. Vad kan vi göra för att förhindra det vi fasar för….? Snälla hjälp!!!


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Jag förstår verkligen din oro över det som har hänt. Vad bra att du hjälper din dotter att hantera detta, det är precis det som är en skyddsfaktor för barn, att vuxna ser och agerar.

Jag tänker att det kan vara bra att vara vaksam i den här situationen, men också hålla huvudet kallt. Det kan vara så att den här personen (mannen) inser att ni vuxna har reagerat över situationen, din dotter har blockerat honom, och han kommer alltså inte kontakta henne igen. Det är naturligtvis inte bra att dotterns kompis lämnat ut hennes mobilnummer, och det är ju något som ni måste prata om. Det handlar om både respekt och integritet.

Jag tror att det bästa ni kan göra nu, är att vara öppna och prata om det här. Att den här mannen har tillgång till er adress behöver inte betyda att han kommer att komma i närheten, eller försöka kontakta din dotter igen. Att försöka kontakta ett barn/en ungdom IRL, med föräldrar eller andra vuxna i närheten kräver betydligt mer än att göra det på sociala medier. Ingen tjänar på att ni begränsar era liv MEN det är ett jättebra tillfälle att samtala kring vilka vuxna man kan lita på, vem man får lämna ut sitt nummer till och vad man kan göra när det händer obehagliga saker online. Det är bra att vara uppmärksam, men ha is i magen och behandla inte händelsen för något värre än det är. Om något mer händer, får ni ta det därifrån. En dag i taget. Tyvärr händer otäcka saker både online och offline, och det som hjälper och skyddar är samtal. Inte panik.

Ni bör också prata med skolan, dels eftersom ni är oroliga, men också för att det kan vara fler som har blivit kontaktade av den här mannen. Alla unga har tyvärr inte någon vuxen att berätta för när de blir kontaktade.

Om det händer något mer, att han kontaktar er, eller försöker skriva på sociala medier, spara ner skärmdumpar så att ni har bevis om ni behöver anmäla det till polisen.

Framför allt är det ett jättebra tillfälle att prata om att man har rätt att säga nej. Att inte vilja ses, att inte vilja prata på snapchat, att inte vilja lämna telefonnummer. Det kan ju göras på lite olika sätt, beroende på hur gammal din dotter är.

Jag tipsar gärna om Elza Dunkels böcker om ungas säkerhet online, t.ex. ”Vad gör unga på nätet” och ”Nätmobbning, näthat och nätkärlek”. Läs mer på www.kulturer.net

Ta hand om er, och skriv igen om ni vill

Vänliga hälsningar Helena Meyer

23/11 2017