Fråga:

Sonen är 10 år o har precis fått mobil med Snapchat. Han o vännerna kommunicerar där men jag tycker att han är för ung. Vi har tillgång t kontot o ibland läggs olämpliga saker upp i grupperna, vilket vi då tar tag i. Pappa tycker d är ok o jag tycker att vi bör bromsa utveckling. Hur göra?
Han spelar också fortnite, vilket jag önskar att han ej gjorde då det är 12 års gräns. Jag märker en personlighetsförändring till det sämre när han spelar och vet ej hur jag ska agera. Det blir mkt bråk kring detta.vad ska jag göra? Orolig mamma


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Det låter som att ni skulle behöva prata igenom detta ordentligt alla tre. Att det sker konflikter mellan barn är inte ovanligt, och nu händer det på Snapchat och inte på skolgården t.ex. Jättebra att ni ser och tar tag i det när det händer. Kanske kan det också vara en idé att prata med kompisars föräldrar – vilka riktlinjer och regler har de?

Det kan vara bra att samtala kring detta vid ett tillfälle då sonen inte sitter vid mobilen eller datorn, så att det inte blir en konflikt. Vad är det som gör att ni känner olika kring detta? Finns det något sätt att hantera spel och sociala medier så att det känns bra för er alla. Vad tänker sonen själv?

Fortnite har åldersgräns men i slutänden är det ni som föräldrar som bestämmer. Det behöver ni också prata om. Du behöver få gehör för din oro och din son kanske kan förklara vad som gör att han reagerar som han gör när han spelar (jag gissar att han blir på dåligt humör?). Kanske kan ni tillsammans komma överens om tidsgränser som fungerar bra?

Det är lätt att hamna i situationen ”få spela – inte få spela” och då blir det lätt konflikt. Försök att upp det i en neutral situation när ni har gott om tid.

Vänliga hälsningar Helena Meyer

17/06 2018