Fråga:

Det blir allt vanligare att kommersiella websidor, online-tjänster och andra aktörer erbjuder valet att registrera sig med Facebook, utöver användarnamn och lösenord. I den finstilta texten står, om jag väljer FB, ger jag automatiskt X tillgång till mitt Facebook-konto, när jag godkänner villkoren. Det känns inte riktigt rätt, b.la av integritetsskäl. Om det inte är en tjänst eller en aktör som behöver ha en relevant koppling till mitt FB-konto, varför behöver det vara ett villkor? Vad finns det för ev. risker/fördelar med kopplingen till FB? Vad rekommenderas? Jag har endast stött på krångel när jag gjort det valet. Tex. kan jag inte uppdatera mina kontaktuppgifter direkt hos Spotify, eftersom jag valde FB-alternativet när mitt konto skapades. Antar att uppgifterna måste vara desamma som för mitt FB-konto. Alternativet är att stänga mitt nuvarande Spotify-konto och återskapa ett nytt. Varför?


Expertens svar:

Hej Lars,
det är en bra fråga du skriver, men ett svårt svar att ge. Den så kallade ”Facebook-connect”-lösningen är ett erbjudande som Facebook har i sitt öppna API, dvs ett ställe där utomstående sajter och tjänster kan koppla in sig på några av Facebooks tjänster och produkter.
Att registrera sig och logga in med FB är för många ett enkelt sätt att kunna registrera sig snabbt. Många har FB som app i mobilen, eller kanske är inloggade via webbläsare såsom Shrome eller Safari. På så sätt behöver du inte komma på ett nytt lösenord, eller ge ut ditt mail, utan allt sköts via de uppgifter som du redan angivit till Facebook. Det positiva för användaren är då att du genom ett eller två klick har anslutit dig och skapat ett konto, du behöver inte ge uppgifter, eller öppna din mail för att godkänna.
Det negativa är att du är låst till din FB, och det kommer i framtiden bli jobbigt om du tex skulle välja att avsluta ditt Facebookkonto, då du behöver registrera om dig eller i alla fall ändra massa uppgifter på de tjänster som du anslutit dig till via FB-connect.
Om du upplever det som krångligt att använda dig av FB-connect så tycker jag att du, där det går, inte ska göra det. Många upplever det som ett enkelt sätt.

Ur FBs synvinkel så är detta ett sätt att knyta fler till sin tjänst, och göra det svårare att lämna Facebook som plattform. Genom sitt öppna API så ger de även utvecklare och sajtskapare en möjlighet att kunna bygga ett enklare inloggningsystem.

Att säga exakt vad som är bäst, FB-connect eller inte, är svårt. För det är nog mer en personlig sak som man får ta ställning till. Varför sajter och tjänster väljer att använda det är nog för att det blir enklare för dem att snabbt kunna få fler nya användare.

Mvh

Johnny

02/12 2018