Fråga:

Min dotter är 13 år och jag har hittat en chatt i hennes telefon där jag läser att en person skickat frågor om hur hon ser ut, och olika sex-förslag till henne. Min dotter är mkt arg för det mesta jag frågar henne om, och nu vet jag inte hur jag ska kunna våga ta upp detta, för jag har ju hittat denna info genom att gå in o kolla hennes tel då jag just nu har lösenkoden efter en reparation av hennes telefon. Det var då jag upptäckte detta, o har nu ett par veckor till fortsatt gå in o kolla när hon inte vet om det. Så mitt dilemma är hur jag ska få henne att anförtro sig om detta, som är helt fruktansvärda grejer som någon skrivit till henne. Jag vet ju inte om hon svarat på dessa eller skickat bilder, och detta måste jag ju ta reda på. Men det känns väldigt svårt då jag vet hon kommer bli arg för att jag kollat, och det är ju också fel att kollar någons telefon. Kan ni ge mig ett råd hur jag ska prata med henne?


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Vilken svår och allvarlig situation som du och din dotter har hamnat i, och vad bra att du agerar!

Vi brukar inte rekommendera att gå igenom barns telefoner, men nu var det tur att du gjorde det. Det den här personen gör är ett brott, och det är väldigt viktigt att det anmäls till polis och att din dotter får stöd i att hantera det som hänt.

Du måste ta börja med att prata med din dotter, hon kommer säkert bli arg men antagligen också lättad över att du vet och kan hjälpa henne. Jag tänker att ett sätt faktiskt kan vara att börja med att be om ursäkt för att du läst hennes meddelanden i hemlighet, och att du vet att det inte var er överenskommelse MEN att du hittat något som absolut inte ska vara där, och att det inte är ok att någon skriver så till henne. Berätta att du inte är arg på henne, och att det absolut inte är hennes fel, men att ni nu måste ta tag i det här tillsammans och att detta är något som hon inte ska behöva bära ensam. Att det är ett brott att skicka såna meddelanden, och be om bilder av någon som är 13 år.

Spara ner allt, ta skärmdumpar av chattarna och kontakta polisen. (Om du inte vet hur man sparar ner så fråga din dotter, googla eller skriv till oss igen så kan vi hjälpa om vi vet vilket typ av telefon din dotter har.) Många gånger är det fler än ett barn som blir utsatt av en sån här person, så genom att anmäla detta kan ni också hjälpa andra.

Hoppas att svaret var till hjälp, skriv igen om du vill fråga något mer.

Vänliga hälsningar – Helena Meyer

12/12 2017