Fråga:

Hej.
Min sons spelande börjar oroa mig en hel del. Han bor hos oss varannan vecka och när han kommer på torsdagar spelar han i stort sätt varje dag fram till att han åker torsdagen där på. Ca 30 timmar spelas varje vecka. Och detta börjar tära på oss otroligt mycket. Jag och min man tycker att det är alldeles för mycket spelande. Min son säger att alla hans kompisar träffas och spelar tillsammans. Jag känner att vi tappat greppet. Vad gör vi?


Expertens svar:

Hej,
en första fråga som du och din man ska ställa er är varför ni känner er oroliga. Bara så ni själva kan bena ut vart känslan kommer ifrån. Är det för att han missar andra saker, inte klarar av skolan eller är det nåt annat som gör er oroliga? Att föräldrar känner oro inför barn som sitter länge framför en skärm kan ibland även vara på grund av en okunskap gällande vad det är som händer på skärmen alla dessa timmar. Er son har bevisligen ett väldigt stort intresse för dataspel, och väljer att lägga väldigt mycket tid på det. För att kunna för en diskussion med honom om det behöver ni vara säkra på vart er oro kommer ifrån. Men även vad ni önskar att han gjorde istället.
Då han förmodligen tycker att detta är det roligaste han vet, så behöver ni i början hitta andra roliga saker som han kan göra när han inte spelar, annars kommer tiden utan spelet upplevas som fruktansvärt trist, och han kommer längta ännu mer till spelet. Så ni behöver ha en liten plan kring vad gör ni för att få honom att spela mindre, sätt fasta timmar om det krävs, men ha beredskap att vara där när han upplever tristess av att inte spela.

En bra sak i detta sammanhang är att försöka synka era åtgärder med hur det ser ut hos den andra föräldern om möjligt, så det bli en förändring i alla veckor, om det är förändring ni anser att han behöver.

Johnny

07/05 2018