Fråga:

Hej! Våra två söner, 12 och 9 år, vill spela Fortnite (PEGI 12), där man måste skjuta ihjäl med-/motspelare för att vinna. Vi föräldrar tycker att det är alldeles för våldsamt och för ”verkligt” våld/grafik för att detta är ok. Barnen är förtvivlade för ”alla andra spelar” och ”det är samma som att vi inte får vara med våra vänner när vi inte får spela med dem”. Är vi som föräldrar för hårda när vi säger nej?


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga!

Den är inte helt lätt att svara ja eller nej på. Jag förstår ert dilemma och ska försöka resonera kring det.

Om vi börjar med det rent sociala, att det är här barnen umgås och träffar sina vänner, så är det sant. Det är en precis lika verklig mötesplats som något i det fysiska rummet. Å andra sidan är det inte alltid tillåtet att umgås på alla ställen. Jag tänker att ni kan börja med att undersöka om det verkligen är ”alla andra” som får spela och sedan prata med de föräldrar/vuxna det berör och höra hur de har tänkt och löst situationen.

Oavsett om ni låter barnen spela eller inte, så kan det bli så att de spelar hos vänner istället. Det kan vara bra att förebygga genom att prata om våld som underhållning – att det finns för att människor gillar att titta på det, men att det aldrig betyder att vi får använda våld mot varandra.  Det finns ju inte bara i datorspel utan i filmer, barnprogram, på Youtube och liknande. Låt barnen berätta om de stött på något otäckt online, och förklara att de alltid kan berätta för er om de stöter på något obehagligt eller skrämmande.

Det finns ingen forskning som stödjer påståenden som att man kan bli våldsam av att spela våldsamma spel, men det betyder ju inte att enskilda barn kan påverkas negativt och tycka att det är otäckt. Prata med barnen om det också, har de redan provat att spela? Vad tyckte de? Och om de ska spela, var med ibland och titta vad som händer.

I slutänden är beslutet ändå ert, och jag hoppas att mitt svar har hjälpt lite grann på vägen.

Helena Meyer

21/01 2018