Enligt Surfa Lugnts rapport så visar det sig att hela 94 % av alla 13-18 åringar använder nätet dagligen för sociala kontakter. Detta är en siffra som många av oss som jobbar med frågan anat, men som nu är bekräftad. Och jag tycker att vi kan ta den siffran med oss när vi utformar förebyggande åtgärder för barn och unga på nätet.

Läs mer

Att vi måste tala mer om den sociala aspekten av Internet, snarare än den tekniska. Vi behöver göra de unga säkra och trygga på sig själva när de är på nätet. Så att man på ett bra sätt kan kommunicera med alla sina vänner.

Tekniska begränsningslösningar i all ära, men förr eller senare kommer barnen runt det och vad har de för skydd och beredskap då? Ska man installera ett skyddsprogram i datorn åt sitt barn tycker jag att man som förälder samtidigt själv ska besöka en del av de sidor och funktioner som man stänger av. Så att man faktiskt VET vad det är som man inte vill att barnet ska se eller göra. På det sättet kan man även vara förberedd den dagen filtret i datorn tas bort och de unga får se det som vi inte vill att de ska se.

07/12 2009