Läste idag  i Arbetarbladet en artikel som handlar om att det är tusentals tjejer som lägger ut sexiga bilder på nätet. När undgsomstyrelsen i sin senaste rapport om unga/sex, ”Se Mig” och nätet ställde frågan om hur många som faktiskt gör detta, alltså laddar upp sexiga bilder på nätet så var det enbart  7,9% som sa sig göra detta. Lite tvärt emot den vanliga bilden av att alla unga(tjejer?) lägger upp sexiga bilder på sig själv till höger och vänster. Så är det faktiskt inte.

Däremot så är det en tacksam bild att måla upp och det är väldigt enkelt att visa den bilden av ungas Internet vid exempelvis föreläsningar och liknande. Man måste alltid ha med båda delarna. Ska man visa det otäcka borde man även visa det bra. Något jag tycker folk blir bättre på, särskilt de som är ute och föreläser om unga och nätet i Sverige. För några år sedan så var det väldigt vanligt med skräckpropagande, nakna unga tjejer, grova våldsbilder och annat effektsökande. Det behhövdes säkert då för att skaka liv i föräldrar och lärare, att få dom att inse att det var bäst att de började koppla upp sig.

Idag behöver vi nyansera den bilden. Vi behöver se nyttan i masskommunikationen. Dock är vi inte ur medieskuggan av det farliga Internet än. Det är fortfarande den bild som folk i allmänhet känner igen sig med när det gäller unga och nätet. Så ibland känns det som att vi måste göra upp med den bilden en gång för alla, för att sedan kunna berätta hur det verkligen ser ut.

18/12 2009