En vanlig fråga jag får när jag är ute och föreläser är om vilken sida som är mest populär bland unga idag. Och det är en så väldigt svår fråga att svara på. Jag kan alltid svara generellt om vilken sida som är störst i hela sverige. Men det behöver inte alls betyda att det är den sidan som är störst på orten jag befinner mig. Så jag ger här samma råd som jag brukar ge vid mina föreläsningar: Fråga de unga, de vet.

Det finns inget annat sätt att få reda på vilka sidor de unga på din ort är på än att fråga dom. Men vill man se vilka (svenska)sidor som är mest besökta kan man alltid klicka sig in på Kia-index, där kan man vecka för vecka se hur sidorna ligger till, hur många besökare och sidvisningar de har.

Så för att inte börja tänka helt fel kan man enkelt uppdatera sig med vilka de mest besökta sidorna är. vecka 49 hade till exempel bilddagboken 1,3 miljoner besökare, jämfört med till exempel Lunarstorm som hade ca 108 000, eller Playahead på 71 000.

Men som sagt på en del orter är playahead mycket större än bilddagboken, och ibland finns det lokala sidor som slår alla de nationella. Det som är viktigt när man är på nätet är att vara med människor som man känner, som man går i samma klass/skola som. Det är denna faktor som gör att det kan finnas så stora variationer i Sverige.

11/12 2009