En sak som man ofta glömmer bort i sammanhanget unga och nätet är det personliga ansvaret. Vi vuxna har en tendens att bli tekniska i vår disskusion om unga och Internet. Hur fungerar det? Kan man dela allt? Ligger bilden kvar för alltid? Kan alla se det jag skriver?

Detta är ju en del av det som vi behöver lära oss. En annan sak det är ju att vi behöver lära oss och barnen och de unga att man faktiskt både kan och FÅR säga ifrån även på nätet. På nätet är det ofta ganska lätt att skylla ifrån sig. Man behöver inte ta ansvar, det är alltid nån annan som skickade det taskiga innan jag gjorde det. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi talar med barnen tidigt att man faktiskt kan och ska säga ifrån även på nätet. För om vi användare inte säger ifrån, vem ska då göra det?

En vanlig villfarelse det är att det är sidorna själva som ska sköta detta. Visserligen en fin tanke, men ofta en omöjlighet. När sidorna får många medlemmar så går det helt enkelt inte att kunna kontrollera allt material som läggs upp. Om vi tar Bilddagboken som exempel. När jag skriver detta är klockan 12:30, hittils idag så har det laddats upp 42 611 stycken bilder av 16 145 olika personer. Dessa siffror ökar för vajre minut. Man ska inte helt avsäga sidorna ansvaret för innehållet som finns, men jag tycker att det finns några som VERKLIGEN kan få bort alla kränkande bilder och det är dom som tittar på bilderna.

Varje gång du ser en kränkande bild så kan du anmäla den även om det inte är du som blir kränkt på bilden. Detta är nåt som man inte so ofta talar om. Utan på nätet fokuserar man hela tiden på att man själv måste bli utsatta för att man ska anmäla och/eller säga ifrån. Medan man på ex skolan talar om att man ska komma och tala med en vuxen om man ser nån bli utsatt för mobbning. Varför kan vi inte ta det tankesättet och applicera på nätet?

Helt enkelt: Om du ser någon bli utsatt på nätet så säg ifrån! Anmäl bilden/texten, tala om vad du sett för en kompis eller en vuxen. Säg ifrån till den varit elak(om du känner att du vågar det.).

07/04 2010