Under hösten arbetade jag med Ungdomsstyrelsen och tog fram ett metodmaterial om unga, sex och Internet som riktar sig till alla pedagoger eller andra som jobbar med unga i grundskolans senare år och på gymnasiet. I onsdags hade vi premiär för materialet med en föreläsning för frivilligorganisationer på Folkets hus i Stockholm, och i  Torsdags var det en liknande föreläsning för pedagoger. I den närmsta framtiden kommer det även ges föreläsningar om detta i Göteborg och Malmö och Ungdomsstyrelsen skapar även en 7.5 poängskurs tillsammans med Umeå Universitet i ämnet. Utöver det så kommer alla Tjejjourer och motsvarande för killar få gratis utbildning utifrån materialet.

Materialet, som finns gratis på Ungdomsstyrelsens hemsida är uppdelat i 3 lektioner och ska vara lättarbetat. Inga stora tunga faktadelar att ta sig igenom, utan det är en kort introduktion till varje lektion och sen är det bara att köra. Till varje lektion är det även filmer framtagna med bifogade disskusionsfrågor. Så man kan välja att inleda lektionen med filmer, eller bara se filmerna, om man inte vill eller känner att man kan ha en hel lektion om detta. Det vi vill med materialet är att så många som möjligt ska använda sig av det.

Och med tanke på de senaste dagarnas bevakning av otäcka händelser som innefattar både unga, sexuella övergrepp och Internet så anser jag att detta materialet borde bli obligatorium på lärarhögskolan. Det kommer naturligtvis inte hända. Men ändå.

Är du nyfiken på det så kan du hitta det för gratis nedladdning här.

27/03 2010