IT-företagen bjöd igår på ett intressant seminarium och ett efterföljande mingel på Hästgatan mitt i Almedalsveckans epicentrum. Under minglet fick den välkända IT-entreprenören Jonas Birgersson några minuter för ett anförande. Den orangea fleecetröjan hade fått stanna hemma, men hockeytröjan var hängd över axlarna för att betona att vi ska vara stolta över Sverige som IT-nation. Som åhörare förstod man snabbt varför Birgersson varit så omskriven och omtalad under sin karriär. Birgersson är såväl visionär som duktig på att sätta ord på IT-politikens fram- och baksidor.

Han menade att vi i Sverige är i framkant när det gäller bredbandsutbyggnaden och att det främsta exemplet är Stokab som byggt ut fiberförbindelser i Stockholm utan att det kostat skattebetalarna en krona. Birgersson tycker att vi ska vara stolta och lyfta fram Stokab mer på hemmaplan. Internationella delegationer besöker Stockholm så gott som varje vecka för att lära av Stokab-exemplet.

Jonas Hallberg som skötte mellansnacket på ett mycket underhållande sätt frågade om Birgersson märkt av någon skadeglädje efter den så kallade IT-bubblan. Birgersson replikerade snabbt att ”skadeglädje är väl något av en svensk nationalsport”☺

Även vår expert Ewa Thorslund fick några minuter att berätta om Surfa Lugnts arbete med att engagera vuxna för att skapa en tryggare nätvardag för unga.

Marko Määttä Surfa Lugnt

06/07 2011