Det är få som i dagarna undgått att höra om att facebook håller på att förändra allt igen. Allt från hur flödet är uppbyggt till hur sina egna säkerhetsinställningar fungerar. En del tycker det är bra andra tycker att det är väldigt jobbigt. Oavsett vad man tycker så kan det vara bra att ta sig en titt på de nya inställningarna.

Den största nyheten, förutom de utseendemässiga förändringarna, är att dina statusuppdateringar kan nå alla på facebook om du vill det. Så vad man behöver kolla upp är hur just dina ”defaultinställningar”(det vill säga det som är förinställt) ser ut. För även om det känns läskigt att vem som helst kan se dina uppdateringar så erbjuder ”nya” facebook helt andra och bättre möjligheter att kontrollera exakt vem som ska se vad. När du statusuppdaterar så ser du att du har olika val om vilka den ska synas för. Du kan välja Offentlig, vänner, nära vänner, eller den geografiska plats du befinner dig på nu, för att nämna några val.

Vad du behöver göra för att kunna använda dessa nya funktioner till fullo är att gå igenom listan över dina vänner på facebook och sortera in folk i listor, sedan kan du enkelt välja vilka listor du vill rikta dina meddelanden till. Du kan givetvis välja fler än en lista. Detta gör det faktiskt BÄTTRE ur en säkerhetssynpunkt än förut. Gör du bara grundjobbet med att sortera in dina facebookvänner så har du sen stenkoll på vem som ska se vad. För du kan sen sortera bilder, länkar, grupper och all annan av information du har där enligt samma princip.

Men för att komma åt detta behöver man som sagt göra det första jobbet. Och för den som samlat på sig en lång lista av vänner så är det nån timme man får viga åt detta.

En annan ny funktion som detta för med sig är att man akn följa folk, alltså se enbart de uppdateringar som de väljer att göra offentliga. Denna funktion är förmodligen ett första steg att konkurrera mer med Twitter kring trenden att följa sina kändisars ”tweets”. Något som du nu alltså även kan göra på facebook.

Innan man börjar klaga allt för mycket på facebooks ständinga förändringar ska man komma ihåg att facebook är ett företag och måste uppdatera sin ”produkt” innan konsumenterna(vi) hittar en annan plattform som är mer spännande och som känns säkrare. Tänk till exempel hur fort det gick utför för MySpace, som ansågs vara det nya heta och idag är en inte allt för stor aktör på den digitala arenan.

Jag är övertygad om att i förläningen kommer de allra flesta att uppskatta den här förändringarna. Men jag råder er som är oroliga att klicka på den lilla pilen längst upp till höger i facebookfönstret(när du är inloggad), välj sedan sekretessinställningar och se vad just dina defaultinställningar säger. Du kan ändra om så att en ”vanlig” statusuppdatering bara går till dina vänner eller blir offentlig som standard. Förmodligen är din grundinställning att den ska synas för alla. Och med alla så menas alla på Facebook. Enligt siten checkfacebook.com så har Sverige nu 4,4 miljoner registrerade användare. Och som utvecklingen ser ut så kommer inte den siffran sjunka utan snarare stiga under den närmsta tiden.

På det stora hela kan man säga att man inte behöver vara orolig för nya facebook. Det är fortfarande sunt förnuft som gäller. Skriver man saker som man inte borde så är det inga säkerhetsinställningar i världen som kan hindra en från att trycka på tangenterna. Och då tycker jag att det är viktigt att vi vuxna är bra förebilder.

Jobbar du men ungdomar så kanske de kommer att fråga dig om hur de ska skydda sig på facebook. Eller du kanske kan hjälpa dom att göra sina inställningar bättre. Så strunta i den där dokusåpan på TV ikväll och ta 1 h med att lära dig inställningarna.

13/10 2011