För nån vecka sedan blev jag intervjuad av familjeliv.se om föräldrar och sociala medier. Alltså hur beter sig föräldrar på nätet. Då det är mer regel än undantag att någon av föräldrarna är aktiva på internet i någon form så kan det vara viktigt att tänka på hur man talar om sin vardag och sitt barn på nätet. Många föräldrar(inklusive jag själv) publicerar gladeligen bilder på sina små barn på facebook och bloggar. Man berättar utan att tänka sig för exakt hur vardagens vedermödor tonar upp sig. Man fotar barnet på utflykten på helgen och publicerar det på facebook.

Och frågan man ställer sig då: är det fel att göra så?

Svaret: Nej självfallet är det inte fel att vilja dela med sig av sin vardag till sina vänner. Men det finns några saker som jag tycker man ska tänka på.

 1. Vet barnet om att du publicerar bilder av familjens liv på nätet? För barn kan det bli en otrygghetsfaktor att veta att allt som görs hemma och med familjen kommer bli publikt för föräldrarnas vänner. I vissa fall så kanske läraren i skolan, eller pedagogen på Daghemmet är kompis med mamma eller pappa på facebook, så att de kan veta saker om familjens liv som barnet inte vet eller vill att de ska veta. Så prata med barnet om hur det känner för att familjens liv blir en publik händelse.
 2. Om du delar med dig av mycket bilder, så kommer ditt barn förmodligen att göra det med. Barn gör inte som vi säger utan som vi gör, är en populär sägning. Och alla som har barn vet att den stämmer perfekt. Så det kan faktiskt vara så att det är vi vuxna som lär barnen att dela med sig av sina bilder till vännerna på internet. OM du vill att ditt barn ska ha en restriktiv användning av nätets alla dela-funktioner. Då måste du se till hur du själv använder internet när ditt barn ser.
 3. Prata med ditt barn om vilka som kan se det man delar med sig. Om du själv är en sådan som delar med dig av mycket information om ditt liv, så är det bra att förklara vilka man delar med sig till. Så att de förstår att du (förhoppningsvis) inte delar ut bilder av familjen till vem som helst.

Givetvis ska man göra det som känns bäst för en själv. Så se mina råd som just råd och inte regler. Vill du läsa hela artikeln kan du göra det här. Nedan följer några råd som man kan tänka på om man känner att man vill ha hjälp i den här frågan.

 1. Var medveten om att bilder och information som du delar med dig av på Internet kan finnas kvar länge.
 2. Tänk på vem du publicerar för och se till att bara de du vill kan se det du lägger ut.
 3. Prata med barnen om sociala medier. Se till att de förstår och accepterar det som du gör där.
 4. Var lyhörd och visa barnen. Fråga om det är okej om du lägger ut bilden eller checkar in på kaféet. Det handlar inte bara om ditt liv, utan om ert tillsammans.
 5. Lägg inte ut saker slentrianmässigt. Tänk till en extra gång först.
 6. Alla barn är olika. Känn av hur just ditt barn upplever dina nätvanor.
 7. Om du lägger mycket tid på sociala medier, visa barnen att de kommer i allra första hand.
 8. Prata med andra föräldrar om hur de gör och vad deras barn tycker.

28/02 2011