Att Internet finns i mobilen är för de flesta idag en självklarhet. Inget som man höjer på ögonbrynen åt. Och det kanske man inte behöver göra. Men en spännande sak som detta för med sig, det är ju hur utvecklingen kommer att gå när det gäller internet i datorn vs internet i mobilen. Morgan Stanley kom med en rapport om när mobilsurfandet skulle gå om ”desktop” surfandet. De förutspådde att det hela skulle ske nån gång under2015. Efter att den rapporten kom så har man reviderat de där siffrorna. Och ryktet gör gällande att skiftet redan skett. Att vi nu lägger mer tid på internet i mobilen än genom datorn. Kanske inte heller nåt att höja på ögonbrynen åt. Det skulle väl ske tänker ni. Men om vi tänker att det nu skett, 4 år innan experterna trodde, visar på hur fort tekniken pressar sig på oss. Hur snabbt vi ändrar vårt teknikbeteende. Så snabbt att inte ens de som ska vara experterna hänger med! Hur ska då ”vanligt folk” hänga med? Svaret åp den frågan är att man kanske inte behöver hänga med i precis all utvecklingen. Och som vanlig medborgare så kanske det inte spelar nån roll om vi surfar i mobilen eller genom datorn. Men det finns några som behöver hänga med: Skolorna, kommunerna, ITbolagen samt de tjänstemän som ska upphandla ITtjänster åt tex skolor, kommuner och socialtjänsten.

För vad betyder det för ex byggandet av funktioner i en hemsida att man surfar mer via mobilen än via datorn? Vad betyder det för användandet av avancerade skolportaler? Ingen vet ju exakt, men försök själva komma åt en vanlig skolas hemsida via mobilen så ska du se hur svårt det är. Inte för sidan är dålig, utan helt enkelt för att den inte är byggd för att ses genom mobilen.  Av alla mobiler som säljs i Sverige just nu så är nästan 70% sk smartphones. Det betyder att i framtiden kommer internetsurfandet i mobilen att öka ännu mer, helt enkelt för att ännu fler människor har möjligheten till det. Och att då utgår ifrån surfande genom datorer när man bygger för framtiden är helt fel. Särskilt om man bygger det digitala för en ung målgrupp.

Vad vi då idag behöver tänka på är vad det nya användandet av Internet i mobilen kommer ställa för krav. Ska man redan nu påbörja ombyggnationerna av viktiga sidor så de anpassas för mobilen? Ska alla skolor göra om sina hemsidor till appar, så att man lätt kan ladda ner appen och så har du alla nr och kontaktuppgifter till skolan lätttillgängliga. Kanske lägga på ett idividuellt inlogg så kan du sedan ha alla dina scheman, provdatum och annat viktigt som du behöver. Rakt in i telefonen. För vi vet ju att mobilen är en väldigt kär ägodel för många unga, och så lär det nog förbli. Om vi spinner vidare på det där med appar: tänk om man som förälder kan ladda ner skolans app, få inlogg och där igenom få alla nyheter, uppdateringar och viktig info från skolan. (För vi vet ju alla att det där men maillistor aldrig funkar så bra som man vill.)

Nu kan man inte ta för givet att alla kommer att ha en smartphone och att alla vill ladda ner en app från sin skola. Men jag är säker på att vi måste utmana vårt sätt att se på Internetanvändandet. Och kanske ska vi på surfa lugnt föregå med gott exempel och göra om vår hemsida till en app. För den som vill.

06/11 2011