När man pratar om unga och Internet så pratar man ofta om datorn. Om att sitta framför datorn, hemma i sitt rum, eller i soffan eller vid köksbordet. Men är det inte dags att vi börjar tänka nytt kring detta? Om man tar sig en titt runt bland sina medpassagerare i kollektivtrafiken, eller på tåget så märker att fler och fler sitter och surfar via mobilerna. Och detta i sig är ju inget nytt, man har kunnat wappa via mobilerna i ett par år redan. Men det ”nya” är ju det som kommer med de nya smarta mobilerna. Som i praktiken är som en liten dator med fullt fungerande internet.

iPhone ställde hela mobilindustrin upp och ner och nu tävlar alla om att ha den bästa och smidigaste webbläsaren i sina mobiler. På sikt kommer det innebära att i princip alla mobiler kommer att ha en mycket bra uppkoppling. Så internet finns då inte bara med dig hem, utan med dig även på vägen hem. Bland unga (12-16) så är det hela 32% som klassas som högkonsumenter när det gäller mobiler. Mobilerna är det media som har högts procentdel av högkonsumenterna. Faktiskt mer än både TV och Internet! Nu gäller dessa siffror 2010, och de smarta telefonerna hade inte riktigt letat sig ner i åldrarna. Något som vi kan räkna med inom 2-3 år. Dels för att vi vuxna skaffar nya mobiler, och då är det brukligt att man ger de gamla till barnen. Och dels för att de sk smartphones kommer bli billigare och standard.När det skiftet verkligen slår igenom så kommer det utmana hur vi vuxna behöver se på användandet av Internet. Det kommer sätta högre krav på att vuxna i barns närhet har lite mer koll på Nätvardagen.

En annan sak som organisationer som arbetar för att stödja barn och unga kommer behöva se över inom kort är hur deras hemsida ser ut om du surfar till den från mobilen. För om utvecklingen fortsätter som idag så kommer fler och fler leta reda på sin information via mobilen. Då funkar många av de site-strukturer som används idag dåligt. Allt för detaljerade sidomenyer är till exempel en sådan sak som inte gör sig så bra i mobilen. Även vår site skulle behöva göras kompatibel för mobila webbläsare.

14/02 2011