Det händer hela tiden. En tillsynes liten grej får orimliga proportioner. En text eller bild kommer lätt i självsvängning och effekten blir långt ifrån vad som från en början var meningen med en publicering på internet…

Du kanske har hört talas om Rebecka Black…?. En för ett par månader sedan tillsynes vanlig tjej som just nu är en av de mest omtalade på internet. Älskad av vissa . Hatad av andra.

Allt började med att en musikvideo laddades upp på Youtube. Något som händer precis hela tiden. Dygnet runt. Världen över. Inget konstigt alls.

Rebeccas föräldrar ville gärna hjälpa dottern till publicitet och betalar en sajt för att sprida videon. Ett ganska blygsamt antal personer tittar på klippet tills någon bestämmer sig för att lägga ut materialet på bloggen ”The daily what” och lite senare samma dag på humorsajten ”Tosh.0” under rubriken ”Låtskrivande är inte för alla…”. Därifrån fortsätter spridningen av materialet i extremt snabb takt.

Förutom att Rebecca har blivit kändis och gäst i diverse talkshows startades även hatgrupper mot henne på Facebook. En slags ”viral spiral” där Rebeccas video har förmedlats ungefär 42 miljoner gånger bara under de två första veckorna på nätet.

Kanske krävs det extrema händelseförlopp för att överhuvudtaget synas på en arena som internet? Kanske har ordet ”ökänd” fått en annan betydelse i den digitala verkligheten? Kanske är det helt okej …

Ewa Thorslund/Surfa Lugnt

19/04 2011