Statens Medieråd släppte i veckan en fantastiskt bra satsning mot unga och IT. Den heter Nosa på nätet och är ett material i flera delar för både pedagoger och barnen. Ofta får jag frågan om det finns något bra material för de allra minsta, när det gäller frågor om IT. Jag har hittils sagt att det inte funnits, men nu finns det.

Jag tror att det är väldigt viktigt att detta kommer nu, och att man börjar arbeta med detta i skolan. Vi vet att debutåldern för att gå online blir lägre och lägre. Det som för 5 år sedan var perfekt för årskurs 8 fungerar idag även helt ok för årskurs 5. Även fast det är 13årsgräns så är många 10åringar medlemmar på facebook. Och att komma i kontakt med så stora siter utan att ha fått ”nosa på nätet” innan är inte alltid optimalt.

Så nu tycker jag att ni ska läsa om Nosa på nätet och sedan ladda hem presentationsmaterialet som man kan använda på tex ett föräldramöte. Eller så kan du ladda ner hela paketet som innehåller sagobok, lärarhandledning och presentationsmaterial.

Jag personligen är väldigt glad att detta kommer för att jag tycker det är så viktigt att även de unga får nosa på nätet. För 1 år sedan satt jag och skissade på hur man skulle kunna göra ett sådant material. Nu kan jag lägga de skisserna i byrålådan.

23/10 2011