Enligt den amerikanska siten Ypulse så är nätmobbning inget fenomen som är på väg att gå över, utan snarare tvärtom. Det är fler som blir utsatta från fler olika plattformar. Detta ligger i linje med hur det sociala livet på nätet utvecklas. Det tillkommer dagligen nya tjänster och siter där man kan umgås med sina vänner och dela ut innehåll från datorer och mobiltelefoner och då tyvärr även utsätta andra människor för kränkningar.

När man förut sa att nätmobbning ”följer med den utsatte hem”, så ser man snarare nu att nätmobbningen adderar ett extra lager på en redan utsatt situation. Oavsett om man befinner sig i hemmet eller i skolan. Därför blir det väldigt viktigt att se till att man jobbar med förebyggande och akuta metoder på samma sätt som man gör med mobbningen utanför nätet. Ett steg i detta är att vuxna i barns närhet lär sig mer om ungas nätvardag. Alltså inte bara lära sig om kränkningar, utan lära sig om hur det hela fungerar. Ju mer man vet desto bättre kan man planera förebyggande aktiviteter, vara beredd vid akuta fall, men framför allt vara närvarande i det vardagliga digitala livet. Förut handlade Internet väldigt mycket om datorer, men i takt med att fler och fler skaffar sig smartphones är Internet minst lika mycket en fråga om mobilen.

Snart börjar skolan, och vi vet att det är många som har en klump i magen av oror inför att träffa alla ”kompisar” igen. Så hoppas att det är fler vuxna som känner sig trygga i hur ungas liv online ser ut, för att kunna vara ett bra stöd även där.

Här kan du se en Infographic över undersökningen.

06/08 2012