I måndags så tryckte UR på knappen som publicerade allt deras material, fritt för alla att titta på via webben. De har lagt ner otroligt mycket tid på att köpa loss alla rättigheter för musik och annat i programmen. Det här är fantastiskt för skolan och utbildningsväsendet. Detta är en otrolig möjlighet för pedagoger att hitta relevant material för sin utbildning. Och framför allt så är det gratis för skolan.

Detta är ännu ett steg som befäster att vi är på väg in i ett digitalt ”always on” samhälle. Allt finns där, bara vi vet var vi ska leta. Unga idag tar always on som ett självklart, och att de som inte möter detta är en långsam och ibland inte attraktiv person/företag/varumärke/skola att vara med och ha en dialog med. Att möta ett always on tänk är väldigt svårt. Då det är svårt för att inte säga omöjligt att vara always on i sin yrkesroll, som tex Pedagog. Och man kanske faktiskt inte ska vara always on, för man måste få släppa jobbet och tänka på annat. Men bara att ta den insikten med sig: att man inte kan vara always on, kan ibland räcka för att förstå hur man ska göra.

För om man beger sig ut i de digitala kanalerna för att möta unga, så måste man förstå att man beger sig in i en kanal som alltid är på, där det alltid är nån vaken, där det alltid finns nåt bra att titta på. Vilken blir då vår roll som stödjande vuxna där? Behöver vi vara always on? Behöver vi sträva efter det? Jag tror inte vi behöver det. Men vi måste hitta vår roll, och vara tydliga med hur och när vi kommer vara tillgängliga för dialog. För i det nya digitala landskapen som har gått från statiska portaler till levande sociala nätverk så är det just dialogen som är skillnaden. Internet har blivit ett stort samtalsrum. Och om man tänker på det ur det perspektivet så kan man ställa sig frågan: vilka vill jag själv tala med? De som skriker ut sin budksap och aldrig lyssnar? De som tjyvlyssnar på allt alla säger? Eller de som faktiskt vill lyssna och prata med mig på mina villkor?

Vilken del i samtalet vill och kan ni ta? På vilket sätt kan ni vara relevanta och tillgänliga i vårt digitala always on samhälle. Svara på de frågorna innan man ger sig ut i sociala medier så kommer ni få ett bättre resultat och vara bättre rustade för utmaningen.

Nu när UR släpper nästan 8000 program fria, så kan du återigen se min föreläsning från Unga, Sex och Internet som filmades för ett tag sen på en utbildningsdag som Ungdomsstyrelsen anordnade på folkets hus i Stockholm. Det är bara att klicka på länken nedan så har ni föreläsningen att titta på.

Unga och Internet, tryggt eller Farligt? Föreläsning av Johnny Lindqvist

29/08 2012