Snart är det här året till ända. Som alltid är alla nyfikna på vad som skall komma härnäst.Här är en lista från amerikanska Ypulse om vilka som de tror kommer bli starka trender under nästa år. Den här listan är då som sagt från USA, och fokuserar mer på ungas beteende och inte bara unga och Internet.

Men vad man kan se här i Sverige är att det kommer bli mycket fokus på mobila sidor/applikationer. Allt som nu ”bara” finns för internet på en dator, kommer att göras om så att det funkar minst lika bra, om inte bättre via mobila enheter. Här ser jag en stor utmaning för skolor, organisationer som vill kommunicera med unga samt myndigheter: att man helt enkelt inte är på bollen. Den här utvecklingen går mycket snabbare än vad experterna trodde. I år använder 54% Internet via mobila enheter(mobiler/surfplattor), det är mer än i USA, där de ligger på ca 46%. Bryter man ner användandet så ser man(föga överraskande) att det är de unga som står för den tyngsta användningen av mobilt Internet. Och här måste man agera. Då mobilen kommer vara den vanligaste apparaten som man använder för att vara på Internet, så bör man således fokusera på det mobila gränssnittet om man är ute efter en ung publik. Det är inte för inte som Google för nåt år sen lanserade sitt ”mobile first” tankesätt. Dvs att alla nya tjänster som man tog fram skulle gå efter devisen: Mobile first, Mobilen först. Det måste fungera i mobilen, annars gör vi om det.

Hur många tänker så när de bygger nya hemsidor? Många företag har förstått detta och sjösätter nu stora projekt för att bygga om och mobilanpassa sina hemsidor. Och här  måste vi hänga på! Ni får gärna kontakta oss på Surfa Lugnt om ni vill ha hjälp i tankearbetet med hur man ska mobilanpassa en sida så att det passar för ungas nätvardag.

Sen kommer sociala medier att handla mer och mer om bilder. Vi ser nu att det är de sociala nätverken som fokuserar på bilder som är de som växer mest och snabbast. Bloggen lever fortfarande, och kommer på intet sätt att dö, men den kommer att förvandlas, den kommer att bli mer länkad till andra tjänster och foto och videobloggandet kommer att ta fart. Vi ser ju att Instagram har blivit väldigt populärt bland unga, och den logiska följden vore att det kommer en liknande app men för videodelning. Det finns ett flertal ute som alla är helt ok, men det är ingen som riktigt har slagit. Eller så är det så att video är ett för krångligt media för att vi ska anamma det i vårt sociala mobila beteende. Du måste spela in nåt, och sen ladda upp det, och det behöver ha lurar när du ska titta, då är det enklare att bara scrolla sig igenom ett bildflöde. Så antingen så kommer det komma en ny videodelningsapp som ”alla” kommer använda. Eller så kommer det inte slå alls.

Vad tror du kommer bli det stora nya under 2013?

27/12 2012